! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Ljudet från Norden – dokumentärfilm om musikens ursprung

17 sep 2013

Den samiska världsartisten Yana Mangi skriver modern rockmusik med den urgamla samiska jojken som inspirationskälla; något som hyllats i såväl Japan som Brasilien och i de drygt 20 andra länder hon uppträtt i. I Sverige, där hon fortfarande är relativt okänd utanför sina hemtrakter, lär allt fler få upp ögonen för henne när nu dokumentärfilmen The Nordic Sound/Ljudet från Norden tar klivet ut i världen.

Filmaren och journalisten Erika Mikaelsson har följt Yana under flera år för att ta reda på mer om hennes musik och tankar kring sin samiska identitet. Erika Mikaelsson, som står för produktion, manus och regi, är själv född och uppvuxen i Lappland men är nu bosatt i Malmö. Fotograf är Dan Jåma. Filmen belyser den samiska kulturen, men framför allt musikens villkor och universalitet. Vi får följa Yana Mangi Sundgren i det dagliga livet och ta del av hennes sökande efter musikens ursprung. En stor del av filmen är filmad som videodagbok av Yana och hennes familj.

Erika Mikaelsson kallar sin film filosofisk. Den ställer frågor som ”Var kommer musiken ifrån?”, ”Vad är det som gör jojken så speciell?” och ”Varför känner alla igen sig i Yana Mangis musik i de länder hon sjungit och spelat?”. Erika kan se likheter med Abbas musik och hur den tagits emot, ett spår som får en intressant utlöpare i filmen genom medverkan av Benny Andersson, som också intervjuas.

Efter sju års arbete blev filmen klar i mars i år då den hade sin urpremiär i Yana Mangis hemstad Kiruna. Musiken i filmen är från Yana Mangis senaste cd Earth shadow, som släpptes 2010. Efter en konsert i samband med filmens visning i Ammarnäs i augusti, kommer Yana att ligga lågt med spelningar ett tag, berättar hon.

– Nu ska jag ut i skog och mark och lyssna till nya melodier som naturen ger mig.

Hon ser fram emot att göra nästa cd ”i en avskalad tappning” och söker nu musiker som är intresserad av att medverka.

Följ filmens väg på: www.facebook.com/TheNordicSound

Text: Petra Carlsson

Annonser