! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Anna Lindal på festivalen Solo.

Liten festival med stor känsla

19 nov 2019

Solo
Å-huset, Uppsala 16-17 november

Idén med minifestivalen Solo är att bjuda en liten intresserad publik på en serie framträdanden av musiker med en repertoar utöver det vanliga. Musik som är sällan hörd, speciellt i solosammanhang. Varje kväll innehåller tre akustiska soloframträdanden på cirka 30 minuter vardera i varierande genrer: nyskriven konstmusik, jazz och folkmusikorienterad improvisation med mera. I gränslandet mellan konst och musik. Solo arrangerades nu för femte året i rad av musikern Thommy Wahlström och konstnären Henny Linn Kjellberg.

Denna gång var Solo inrymt i konstnärernas hus i Uppsala, Å-huset vid Fyrisån. Det lilla formatet gav en meditativ och stillsam andäktig publikupplevelse, och den akustiska musiken fyllde upp ett fullsatt hus på ett naturligt sätt.

Lördagen bjöd på musikerna Anna Lindal på barockviolin, Lisa Ullén på piano och Johan Arrias på saxofon. Lindal framförde ett stycke av John Cage, minimalism där varje ljud fanns noterat i detalj och framfört med en svagt klingande, sensträngad barockviolin. Lisa Ullén gjorde en pianoimprovisation och Johan Arrias framförde musik ur hans egen Pour alto seul, ett utforskande av saxofonen som ensam röst och ljudkälla.

På söndagen blev det folkmusikens tur att höras. Generöst musicerande och lika generöst lyssnande i ett fullsatt Å-huset. Då framträdde Anders Rosén på fiol, Malin Gunnarsson Thunell på sång och Olle Lindvall på gitarr.

Jonas Linge

Illustratören Martin Ehrling var också på plats med skissblocket:

Malin-Gunnarsson-Thunell2 kopia

Malin Gunnarsson Thunell. Illustration: Martin Ehrling.

Anders-Rosen1 kopia

Anders Rosén. Illustration: Martin Ehrling.

Olle-Lindvall1 kopia 2

Olle Lindvall. Illustration: Martin Ehrling.

Annonser