Redaktionsbloggen

Robert Svärd får priset Årets kompositör av fjolårets mottagare Lisa Långbacka. Bild: Peter Bothén.

Lisa Ullén, Emma Ahlberg Ek och Robi Svärd prisade på Manifest

17 feb 2019

I fredags kväll hölls den sextonde Manifestgalan i ordningen på Nalen i Stockholm, en gala som prisar musik utgiven på oberoende skivbolag.

I de mer Liramässiga kategorierna kan vi nämna jazzen, där Lisa Ullén tog hem priset för soloskivan Piano works, utgiven på egna etiketten Disorder.
Juryn skrev: ”Lisa Ullén har återigen bevisat med sitt självklara och skarpa språk att hon är en av samtidens mest betydelsefulla komponister med en kärna som har glöd som räcker i flera ljusår.”

Folkmusikpriset gick till Emma Ahlberg Ek (dubbelt nominerad tack vare trion Ahlberg Ek & Roswall) för skivan Hillevi, med motiveringen:
”Nytt och gammalt sida vid sida när en bortglömd musiker lyfts fram i ljuset – Hillevi Öberg. Strålande svängig musik – traditionell och ny, fint arrangerad och med folkmusikens hela bredd!”

Vispriset gick till Jonathan Hilli för skivan Jordsånger (utgiven av Kakafon), den ganska öppna kategorin rytm togs hem av reggae-akten General Knas för skivan Reggaestrerad, medan barnmusikpriset gick till Oddjob för Jazzoo 2 (Headspin Recordings).

Och så måste vi förstås lyfta fram Stims specialpris till Årets kompositör inom folk- och världsmusik, som vanligtvis delas ut på den i år pausade Folk & Världsmusikgalan. Detta gick till Robert ”Robi” Svärd, med motiveringen ”Hans imponerande fingerfärdighet och känsla lägger grund för ett behagligt flyt i de komplexa kompositionerna. Han har fått genrens giganter att tappa hakan – att som svensk komma från ingenstans och slå igenom i det ökänt kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien är en närmast osannolik bedrift.”

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser