Redaktionsbloggen

Liras spellista firar (drygt) ett år med femton nya låtar

29 sep 2019

Vi glömde faktiskt själva av bemärkelsedagen, men Liras spellista fyllde faktiskt ett år häromveckan. Antalet lyssnare växer sakta men säkert – 590 personer följer oss i skrivande stund men vi hoppas förstås på fler!

Nästan lika många är låtarna, 444 stycken efter dagens uppdatering med 15 nytillskott. Och vi inleder dessa med gamle favoriten Habib Koité som är tillbaka med ett nytt album inspelat i Bamako, och vi får här öppningsspåret Wara som ju är lika spännande som starkt.

Sedan en akt vi följt med intresse de sista åren: norska Julietnorth med fiolisten Julie Alapnes i centrum. Äntligen en ny låt, Lille Chicago, från ett album som ska komma framöver – vi lovar att återkomma till detta spännande band!

Sedan till ännu en svensk jazztrio på stark frammarsch: pianisten Petter Bergander med Eva Kruse på bas och Robert Ikiz på trummor. Följda ett nytt spår från skivan med trion Sofia Karlsson, Daniel Ek och Mattias Pérez.

Colter Wall sänker tonläget rejält, vilket osökt för oss till nästa låt: Bas-polsen med norska fiolspelaren Ragnhild Furebotten i gåshudsframkallande samspel med Emilia Amper på nyckelharpa och Frode Haltli på dragspel.

Sen ÄNTLIGEN ett första smakprov från brittiske sångfågeln Sam Lees kommande album, som vi dock får vänta ända till 1 februari nästa år på…

Det är många ”XX sjunger YY”-plattor nu, och i onsdags kom den sjuspåriga live i studio-inspelade Maja-Karin Fredriksson sjunger Ebba Lindqvist, där den senare är poet och den tidigare sångerska som har som pågående soloprojekt att tonsätta och lyfta fram Lindqvists dikter.

Och så ännu ett ”äntligen”, den första (tror vi) låten tillägnad Västlänken, detta omstridda mastodontprojekt i Göteborgs djupaste infrastruktur. Tack för det, Axel Sondén! Tätt därpå får vi en bröllopspolska av folkvisjazzkvartetten Navarra, som följs av den så produktiva Souljazz Orchestra straight outta Canada.

Matilda Hjärtstam bjuder så på snygg country innan den mer genre-flyktige Krantz (Richard till förnamnet) minns en sommar som gått. Norske trumpetaren Lyder Øvreås Røeds första skiva i eget namn har gått varm på redaktionen sista veckan. Stämningstät jazz med toppmedspelare som Hanna Paulsberg på sax och Eyolf Dale på piano.

Sist bland det nya kunde vi bara inte låta bli att slänga in ett nytt spår av brassen Lucas Santtana, vars nya låt Ninguém solta a mão de ninguém översätts som ungefär ”Ingen släpper någons hand”.

Håll till godo!


Fler recensioner

Annonser