! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Liras höstnummer är här – med tidernas viktigaste svenska jazzskivor!

18 sep 2020

Ja, hösten är här detta förbaskade coronans år. Men förutom all oro, ekonomisk kris och frustration har många även vittnat om en tid för reflektion och rannsakan. Vad är egentligen viktigt?

Detta har även vi på Lira gjort, på ett möjligen oförskämt lustfyllt vis. Hösten har kommit att bli jazzfestivalernas årstid, med Stockholm och Umeå som viktiga festplatser. Så vad passade bättre än att ägna den långa sommaren åt att arbeta fram en lista över tiderna viktigaste och bästa svenska jazzskivor?

Resultatet presenterar vi i detta höstnummer. 32 sidor om 100 fantastiska skivor som på högst olika vis präglat den svenska jazzscenen, från Sylvia Vrethammar och Åke Hasselgård till Anna Högberg och Isabella Lundgren. Såklart via namn som Bernt Rosengren, Lars Gullin, Arne Domnérus, Per Texas Johansson, Lina Nyberg och Jonas Kullhammar.

Vi går på djupet med utvalda skivor i toppskiktet. Vad är storheten i Jazz på svenska? Vad var det Lars Gullin drömde fram i Danny’s dream? Hur kom sig egentligen mötet mellan Bill Evans och Monica Zetterlund?

Och så berättar EST:s Magnus Öström och Dan Berglund om skivan som tog dem ut i världen, och om Esbjörn Svenssons ande som alltjämt tycks sväva kring dem.

Men självklart handlar det inte bara om svensk jazz. Vi pratar med Mats Edén och Guro Kvifte Nesheim om samspel över gränser, möter norska folkpopfantomerna i Valkyrien Allstars, pratar om musikens helande kraft med Maya Youssef, kollar in den nya irländska folkmusikscenen och får höra Lionel Loueke hylla mentorn Herbie Hancock.

Lira-redaktionen, 18 september 2020

PS: Just nu får du som beställer en prenumeration på Lira inte bara 100 kr rabatt – du får dessutom som bonus ett exemplar av vårt klassiska nummer Lira #2 2018 – då vi utsåg tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor. Två utgåvor att spara på bästa plats i bokhyllan! Mejla din adress till kampanj@lira.se så skickas tidningarna med en faktura på 295 kr, och sedan väntar ytterligare ett spännande år med Lira i brevlådan!

Annonser