! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

LIRALISTAN: 7 februari

7 feb 2017

VECKANS …

… SNACKIS är förstås Polarpriset. Tvärtemot Nobel gick man i år på den sejfa sidan och valde två säkra kort. Trodde de nog. För vem kunde ifrågasätta Wayne Shorter och Sting? Rätt många visade det sig. Föraktet mot Sting är grundmurat i många kretsar och ”zzzz…”-tecknen regnade. Och varför ingen från den klassiska konstmusiken? Och två manliga anglosaxiska musiker? Vart tog kvinnorna och resten av världen vägen? Nåja – valet av 83-åriga och still going strong Shorter går ändå inte att ifrågasätta, en viktigare nu levande jazzmusiker finns knappast. Följ gärna vår nygjorda spellista!

 … PARTYFOLK, och nu syftar vi inte på Stureplan utan gräddan av det unga folkmusik-Sverige, är Folk All-in Band som ÄNTLIGEN fått tummen ur och släppt de inspelningar som detta fläskiga storband gjorde förra vintern i Atlantisstudion. Lyssna på deras fyra låtar tunga ep här:

 … PÅ TAL OM GAMLA JAZZHJÄLTAR (som man nästan trodde hade gått bort) så fick vi just smyglyssna på 89-årige altsaxofonisten Lee Konitz kommande album på klassiska etiketten Impulse!. Skivan Frescalalto släpps nu på fredag, och han backas där upp av Kenny Washington, Kenny Barron och Peter Washington.

konitz_methode-times-prod-web-bin-7f96c62c-e95c-11e6-a93a-4fa396e7e4ed

Lee Konitz still going strong också han!

… ANDRA FÖRHANDSTIPS gäller gruppen Belle vars debut släpps nu på fredag på Hoob Records. Belle är sångerskan, kompositören med mera Linda Oláhs projekt (tänk svävande art-pop-jazz) och rymmer medmusiker som Lindha Kallerdahl, Martin Öhman, Johan Graden och Johan Utterström. Nu på fredag blir det också ”maxad releasekonsert” i Betlehemskyrkan i Göteborg. Tre låtar går att provlyssna här: https://www.lindaolah.com/music

325a42_4ac9a7eec48248ff859078d10df216b2~mv2_d_1995_1856_s_2

Linda Oláh!

… VÄRMEFILT kommer från 15-årsjubilerande svensk-kubanska Soneros All Stars som lite i smyg släppt sitt nya album – deras huvudsakliga publik finns i Karibien. Nu finns i alla fall skivan El que corta el bacalao, som Google Translate lite förbryllande översätter med ord om att ”skära torsk” men som är ett uttryck med betydelsen ”Han som bestämmer” och då pratar vi inte om Göran ”HSB” Persson utan om mer allvarliga bottnar – ”han” var kaptenen på slavskeppen som portionerande ut torkad fisk till slavarna. Titelspåret bjuder vi i vilket fall på här!

… LIRA är förstås #1 2017 som släpps nu på torsdag – våra prenumeranter får den i brevlådan de närmaste dagarna, och i butik finns den fr o m nästa vecka! Vi återkommer till det, som det heter …

LIRALISTAN är redaktionens samlade tankar om det som är aktuellt just nu i musikvärlden.

Prenumerera på Lira så får du 132 späckade sidor om rootsig, folklig och jazzig musik i brevlådan fem gånger om året, alltid tillsammans med en unik samlings-cd.

Annonser