! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

LIRALISTAN: 24 januari

24 jan 2017

VECKANS …

… VARMASTE kommer i form av en ny singel med våra senegalesiska veteranfavoriter Orchestra Baobab. Dessa pionjärer och mästare av allt afrokubanskt slog igenom på 1970-talet på hemmaplan, 1980-talet internationellt och för tio år sedan gjordes en storstilad comeback med albumet Made in Dakar. 31 mars utlovas nu ett nytt album – på kvalitetsbolaget World Circuit, som annars legat ytterst lågt de senaste åren. Och här är första provsmaken i låten Foulo!

 … ÖVERRASKNING var att Manu Chao – som inte gjort ny musik på ytterst länge utan mest tycks softa runt i Barcelona och annorstädes efter vad vi hört – plötsligt hade lagt upp inte bara en utan tre nya låtar på sin egen sajt. Bäst av dem är Words of truth, ett måhända banalt men ändå viktigt sanningens ord i dessa tider av alternativa fakta. Videon ser du här nedan, övriga låtar finns här.

… KONSERT (1) äger rum i Malmö på lördag när Nordic Raga & Vindlakvartetten spelar på Victoriateatern. Kvartetten Nordic Raga består av Pär Moberg på saxofon, Dan Svensson på slagverk, Mats Edén på fiol samt mästerviolinisten Jyotsna Srikanth. Och här har de alltså bjudit in den eminenta stråkkvartetten Vindla, som vi bland annat hört med Lina Nyberg. ”Tillsammans rör sig denna dubbel-kvartett i gränslandet mellan nordiskt och indiskt, mellan arrangerat, improviserat och komponerat. Virtuost, modalt och fullt av magi!” Mer info här: https://www.mixmusik.se/nordic-raga-vindlakvartetten/

… KONSERT (2) är två stycken och bägge med urbota fräcka Huun Huur Tu som spelar på Victoria i Malmö i morgon onsdag och på Oceanen i Göteborg på torsdag (utsålt). De kommer från den ryska delrepubliken Tuva och har strupsången som signum. För den som missar finns en hel konsert från 2011 att se här nedan!

… VARNING gäller inte något traffic jam utan ett jazzdito under just namnet Varning för jazz och har premiär imorgon onsdag på S:ta Clara Bierhaus i Gamla stan, Stockholm. Öppen jamsession alltså, och det varje onsdag kl 20.

varning för jazz liten
… DEADLINE är Liras egen så därför stoppar vi här – på torsdag ska allt vara klart för tryck och vi jobbar på som små ökenråttor här. Nästa nummer kommer till våra prenumeranter den 9 februari och rymmer en stor special om polska och en annan om gitarrens roll i jazzen. Så häng med oss – det är inte för sent att boka din prenumeration!

2016_banderoll_150LIRALISTAN är redaktionens samlade tankar om det som är aktuellt just nu i musikvärlden.

Prenumerera på Lira så får du 132 späckade sidor om rootsig, folklig och jazzig musik i brevlådan fem gånger om året, alltid tillsammans med en unik samlings-cd.

Annonser