! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

LIRALISTAN: 14 februari

14 feb 2017

… LÅT är en träffsäker vardagsskildring så här mitt i det smågrå vabruaridiset. Det är Emily Åhlén som ligger bakom den, och den är plockad från en häromveckan släppt skiva vid namn Allting har stannat. Maken och utsökte artisten i eget namn David Åhlén har spelat in i egna studion och, ja, det här är riktigt, riktigt fint.

… BOKNING står Clandestinofestivalen för i samarbete med gästkuratorn José González, som i dagarna avslöjade att de bokat Lirafavoriterna Family Atlantica till sommarens festival. Denna Londonbaserade men på alla vis globala combo gör lika färgstark som mångbottnad musik – i synnerhet gillade vi deras förra, självbetitlade skiva som kom 2013. Något att se fram emot i juni alltså!

 … KONSERT tycker vi är Mokoomba (nu när vi ändå är inne på ämnet hejdlöst sväng) som högst exklusivt kommer till Moriskan i Malmö nu på lördag den 18 februari. Detta band från Zimbabwe porträtterade vi i Lira #3 2013 och nu är de snart aktuella med ett nytt album, som vi kan bjuda på ett smakprov från här nedan.

… UNDRING är däremot vad som händer med skivutgivningen av svensk folkmusik den närmaste tiden. Det är nästan tomt på den fronten! Även om vi vet att många håller på sina releaser och vill synka sommarens spelmansstämmor så … nej, så här tunt var det länge sen det såg ut. Med några lysande undantag förstås! Ett av dessa är den kommande debuten med trion Folk’Avant med Anna Wikenius, Anna Rubinsztein och Maija Kauhanen – där den sistnämnda faktiskt även släpper en urstark soloskiva i samma veva. Vi återkommer till dessa i nästa nummer av Lira! Här en teaser från trions skiva som släpps i april.

… JAZZUPPTÄCKT att göra om man inte redan gjort det tycker vi är den från Puerto Rico stammande altsaxofonisten Miguel Zenón och dennes nysläppta album Típico. I Zenóns kvartett hittar vi bland annat pianisten Luis Pedomo och tillsammans skapar de en intrikat men för den skull inte svårgenomtränglig jazz, ibland med karibiska undertoner. Skivan finns på Spotify och dylika platser!

LIRALISTAN är redaktionens samlade tankar om det som är aktuellt just nu i musikvärlden.

Prenumerera på Lira så får du 132 späckade sidor om rootsig, folklig och jazzig musik i brevlådan fem gånger om året, alltid tillsammans med en unik samlings-cd.

Annonser