! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Lira utser tidernas 25 bästa svenska folkmusikalbum

8 jan 2018

Idén fick vila ett tag men nu kör vi – i vinter kommer Lira att sammanställa vår utlovade lista på tidernas allra bästa, viktigaste och mest inflytelserika svenska skivor! Vi börjar med folkmusiken – i bred bemärkelse – och tar oss senare an jazzen.

Men till det behöver vi er hjälp, kära läsare, lyssnare, spelare och tyckare där ute!

Vi har redan fått in några spännande handfullar med listor men vill förstås ha mycket mycket mer, för att få en känsla av vad som gjort avtryck på olika vis. Och förstås så vi inte missar något!

Så: vilka är skivorna som satt spår? Dragit igång en ny våg? Fått hakor att tappas och ögonbryn att höjas? Fått just ditt hjärta att klappa lite starkare?

Formen på listan är oviktig – det kan vara tio skivor i prydlig rangordning eller bara en enda självklar favorit. Viktigast är att vi får höra din åsikt!

Definitionen på folkmusik då? Vi tänker brett och generöst (dock inte Grammis-brett …) med tyngdpunkt på traditionell svensk folkmusik men även allt från blues via rootsig reggae till visa, country, balkan, afrikanskt … Men svensk som sagt!  Och det i betydelsen skapad av artister med Sverige som primära bas och arena.

Resultatet tänker vi oss ska bli ett långt, brokigt och vindlande reportage som lyfter fram allt det fantastiska som skapats och fångats på skiva genom åren.

Det lär bli lika svårt som roligt!

En av listorna vi fick in tidigare var från Bosse Majling, som hade dessa tre i topp på sin gedigna topp25-folklista:

1 Peps Blodsband. Peps Blodsband (Sonet)
2 Kebnekaise II. Kebnekaise (Silence)
3 Helgdagskväll i timmerkojan. Thorstein Bergman (EMI)

En annan kom från Lars-Åke Berndalen som valde att lyfta fram två klassiska folkmusikskivor, Pjål, gnäll och ämmel med Skäggmanslaget och så Bockfot!!! (som skrivs just så) med Björn Ståbi & Pers Hans.

Vilka vill du ha med? Mejla till topp25@lira.se – har du tur får du en present av oss som tack, som Bosse och Lars-Åke här, som bägge snart hittar en bra platta i brevlådan!

Annonser