Redaktionsbloggen

Så här såg det ut förra sommaren på Ornungastämman. Bild: Per Eric Stjerna

Lira liveströmmar från Ornungastämman i helgen

11 aug 2021

Redan i fjol var västgötska Ornungastämman snabba att tänka om och tänka nytt för att hålla evenemanget levande – även om själva spelmansstämman inte kunde genomföras – och det genom påhittigheter som en scen på en bastuflotte ute i Ornungasjön och drive in-konserter.

Jenny Gustafsson, den drivande kraften bakom stämman, prisades sedermera för detta som en av årets folkhjältar på Folk & Världsmusikgalan i mars.

När jag pratade med henne i början av maj var situationen inför sommaren fortfarande högst oklar, men en sak var säker redan då: Ornungastämman blir av den 13-15 augusti (alltså nu till helgen), om än i anpassad form, och Jenny Gustafsson berättar förtjust att huvudakten Groupa kommer att spela på en specialbyggd scen vid en så kalllad trojaborg, en labyrintisk forntida stensättning i Ornunga.

– Publiken kommer att sitta runt om labyrinten och det blir två sittningar med ett maxtak på hundra personer per konsert.

Alla konserter kommer att göras inför livepublik och ett par av dem liveströmmas. Förutom nämnda spelning med Groupa gäller det även programpunkten de kallar Röster och rop på temat vokala traditioner, med sångarna Richard Burgess, Marie Länne Persson, Ralf Novak Rosengren och Ditte Fromseier.

Även om hon medger att de här två åren är något de ägnar sig åt i väntan på bättre tider, så finns det vissa positiva saker att ta med sig. Som att de använt sig av omgivningarna på ett nytt sätt, naturen, sjön, att de liksom många andra blivit mer vakna för det som faktiskt finns i ens närhet.

Hon upplever också att de lockat mer lokal publik, folk från trakten, medan de långväga spelmännen uteblivit.
– Sen hade vi 30 000 tittare på webben förra året, så många hade vi inte haft parkering för i verkligheten …

När jag pratar med Jenny Gustafsson igen bara dagar före stämman erkänner hon att det blir många tittar i SMHI:s app – vädret ser lite skakigt ut och många besökare tycks avvakta den utvecklingen. Men hon berättar förtjust att kulningskursen är fullbokad och att fem stycken ”provkossor” testats på plats och nu bara väntar på att bli kulade av deltagarna.

Helgens webbsändningar kommer att kunna följas via bland annat Liras Facebook-sida, med följande tider:

Fredag kl 21.00 Röster & rop med Richard Burgess, Marie Länne Persson, Ralf Novak Rosengren och Ditte Fromseier
Lördag kl 20.00 Groupa

Patrik Lindgren

Annonser