! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Linköpings Folkmusikfestival ställer in i höst

2 maj 2017

Linköpings Folkmusikfestival är en av landets största av sitt slag och har sedan starten 2003 utvecklats till en viktig träffpunkt för folkmusik-Sverige om höstarna, alltid någon helg in i oktober.

Artistprogrammen har varit ambitiösa med högprofilerade akter, både svenska och internationella, och förstås workshops och seminarier. Precis så skulle det ha sett ut också i år, var det tänkt. Artister som Skenet, Sofia Karlsson och Emilia Amper var bokade – men plötsligt avbokades hela kalaset utan förvarning.

Sonia Braska som arbetar med festivalen berättar om bakgrunden:
– Festivalen skulle fyllt femton år i år och vår plan var att byta lokal i samband med detta för att kunna göra festivalen större och bättre. Tyvärr så levde inte kommunen upp till de förväntningar som vi hade på dem, nämligen att de skulle gå in med tillräckliga medel för att täcka marknadshyran på den kommunalägda Linköping Konsert & Kongress.

Att byta lokaler från det urvuxna Kollektivet till den större konsert- och kongressanläggningen skulle innebära en rejält ökad kostnad för festivalen, men när stödet från kommunen – trots signaler om ett ökat sådant – i slutändan stannade på samma nivå som året innan så blev det plötsligt omöjligt att genomföra arrangemanget. Och i det skedet var de gamla, billigare lokalerna redan uppbokade.
– Vi är väldigt besvikna på deras beslut och tolkar det som att kommunen inte vill satsa på folkmusik, säger Sonia Braska.

Nu tar festivalen en paus 2017 men är fast beslutna att genomföra den 2018 – men var det blir återstår att se. Kanske blir det inte ens i Linköping.
– Vi bestämde oss för att ställa in festivalen i år och ta en paus för att leta nya lokaler. Kommunbyte är inte helt uteslutet.

Festivalgeneral Björn Ekman, som skulle ha gjort sin sista festival i den rollen, säger så här om framtiden:
– Det blir väl att samlas i sommar och utvärdera och tänka efter inför 2018, vilken typ av festival vi vill göra, för vi ser verkligen det här som en paus bara. Det handlar om ekonomi och om lokaler – finns det möjligheter att göra det någon annanstans i Östergötland, i Norrköping kanske?

Några av de artister som var bokade till höstens festival var: Emilia Amper, Lisas, Sofia Karlsson, Ahlberg Ek & Roswall, Skenet, Erlend Viken Trio, Maija Kauhanen och 232 strängar.

Patrik Lindgren

Annonser