Redaktionsbloggen

Ganna Gryniva med band kommer till Sverige. Bild: Dovile Sermokas

Kvinnlig ukrainsk jazz i fokus

6 mar 2023

På onsdag infaller som bekant den internationella kvinnodagen, och vilken dag kunde passa bättre för den femte upplagan av Stockholm Women’s International Jazz Festival?

Liksom i fjol hålls den på jazzklubben Fasching men för första gången har festivalen ett specifikt land som tema, nämligen Ukraina. Tre jazzakter har valts ut att representera det tappert kämpande landet, som ett sätt att uppmärksamma att den ukrainska kulturen är under akut hot.

Den Berlinbaserade kvartetten Leléka kretsar kring kompositören och sångerskan Viktoria Leléka, har två fina album i ryggen och svenske Povel Widestrand vid pianot. Senaste skivan Sonce u serci är väl värd att spana in!

Också kvintetten Ganna, ledd av Ganna Gryniva, har Berlin som bas och delar faktiskt samme pianist, och på nya skivan Home som kom för några månader sedan tolkar de ukrainsk folkmusik i jazztappning. Lyssna på skivan här:

På festivalen möter vi också instrumentelduon Roksana Smirnova & Misha Kalinin på piano respektive gitarr.

Banden Leléka och Ganna kommer därefter att ge sig ut på en kort men intensiv Sverige-turné, delvis tillsammans, delvis på egna ben. Älmhult, Helsingborg, Lerum, Ljungskile, Lidköping, Mellerud och Göteborg finns med på turnélistan – som finns här.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser