! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Kurt Rosenwinkel till Sverige två gånger om

20 jan 2017

I nästa nummer av Lira blir ett av huvudnumren en artikel om gitarrens roll i jazzen – där vi bland annat samtalar med Kurt Rosenwinkel i samband med ett gig i New York häromsistens.

Nu kan vi även berätta att denne gitarrgigant kommer till Sverige i dubbla omgångar den närmaste tiden. Närmast stundar en exklusiv Norrbottensturné i ett samarbete med Norrbotten Big Band.
Rosenwinkels låtar har arrats om för storband av norske saxofonisten och kompositören Geir Lysne, och Tim Hagans gör en återkomst som bandledare. Så här berättar han själv:

– Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med Norrbotten Big Band. Jag har stor respekt för Tim Hagans och han ska ju leda bandet igen under denna turné så det blir mycket trevligt att jobba med honom och storbandet. Jag har faktiskt besökt Umeå tidigare med amerikanske jazzvibrafonisten Gary Burton. Jag minns hur vi gick till en bastu plumsandes i snö … Fint minne!

Kurt Rosenwinkel & NBB spelar i Umeå den 26 januari, Luleå den 28:e och Piteå den 29:e.

Bara en vecka senare återvänder han, nu med sitt helt egna Bandit 65, vars debutalbum är under slutproduktion. Bandit 65 visar på Rosenwinkels mer elektriska och experimentella sida – en powertrio med två gitarrister (den andre är Tim Motzer) och en trummis (Gintas Janusonis) plus allihop på diverse elektronik.

Den 7-11 februari spelar Bandit 65 i Helsingfors, Stockholm (Fasching), Göteborg (Nefertiti) och sist två dagar på Jazzhus Montmartre i Köpenhamn.

Om som om inte det vore nog kommer 10 februari ett helt annat nytt album med Rosenwinkel, den gången under namnet Kurt Rosenwinkel’s Caipi. Också det ett nytt bandprojekt med soundsiktet inställt mot framtiden. Caipi är en sextett med tre brasilianska musiker, den tyska pianisten Olivia Trummer och amerikanen Bill Campbell på trummor.

Provlyssna på ett smakprov från det kommande albumet här nedan och sitt beredd vid brevlådan den 9 februari då det nya numret av Lira kommer ut!

Annonser