! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Kryddigt och tempostarkt med finsk afro

Helsinki-Cotonou Ensemble
Estradscenen, fredag, Stockholm Folk Festival

Halvtimmen innan Garmarna slog igång maskinparken på stora scenen avlutade Benin-finländska gruppen Helsinki-Cotonou Ensemble en stundtals glödande spelning på Estradscenen med öppningsspåret Agamafa Na Hédé från bandets första platta Beaucoup De Piment!, vilket lär betyda ”massor av chilipeppar”.

Och bandet inleder kryddstarkt. Det är öppna spjäll direkt i gitarristen Janne Halonen och slagverkaren och sångare Noel Saizonous gemensamma projekt som går i afro-beatens spår med tydliga inslag av high-life, Weather Report-fusion och talking drum.

Joe Zawinuls ande vilar starkt över inledningen där Noel och slagverkaren Menard Mponda skjuter iväg ett polyfont slagverksregn där det sjunger i både trä och metall. Efter en explosiv inledning där åttamannabandet får igång dansen nedanför scenkanten, mattas intensiteten av. Halvvägs in i konserten hoppas jag på tempoväxling ned i någon av de mer sångbaserade låtarna från plattan. De kommer inte, men bandet tankar nytt bränsle och drar igång trestegsraketen. Det blir en magnifik avslutning för ensemblen som lovar en ny platta till hösten.

Magnus Östnäs

Annonser