Redaktionsbloggen

Lisa Lestander, Linnea Nilsson, Frida Johansson och Eva Lestander i Kraja. Bild: LisaLove Bäckman

Kraja ger ut somrig ep

8 jun 2020

Vokalkvartetten Kraja släppte i dagarna ep:n Sommar, och vi ställde fyra frågor till Lisa Lestander.

Det är första gången ni släpper en ep – varför valde ni det här, lite kortare, formatet? 

– Vi ville inte vara låsta vid att behöva tvinga fram låtar till en fullängdsskiva. Vi började jobba med den här ep:n i januari med som enda mål att det skulle vara kul och att vi inte skulle behöva få klart musiken med kniven på strupen. Den släpps på Fridas skivbolag, så vi har inte behövt ha någon yttre deadline

Jag hörde er fina tolkning av Den blomstertid nu kommer från inspelningen. Hur närmar ni er en sån klassiker när ni omarbetar den för Kraja? 

– Vi har arrangerat om ganska många kända sånger under de tjugo år vi sjungit ihop. Och vi tycker det är kul att göra, men vi har ingen speciell teknik för det och har aldrig varit särskilt styrda av fyrstämmig sats eller några regler vad gäller arrangemang. Vi har bara följt vad vi tycker låter fint. Jag brukar sätta mig vid pianot och spela och lyssna och så kommer oftast klangerna från det.

På ep:n hörs också Sommarpsalm. Har ni pratat om vad innebörden av Gud är för er, när ni sjunger psalmer? 

– Ja, det är något vi gjort alldeles från starten i Kraja, för vi har sjungit många folkliga koraler. Vi har själva blivit väldigt berörda av de här sångerna, även om vi inte är religiösa i någon traditionell mening. Även om det kan låta klyschigt, så handlar det om en universell kraft … Att jag blir berörd av en sång och tycker den är vacker. Det räcker.

Kommer det att hända något i samband med releasen av ep:n? 

– Vi ska släppa en del videor som kan ses på vår hemsida, Facebook och Instagram. Just i år hade vi planerat att turnera mindre och att satsa på att göra inspelningar, videor och att släppa mer nothäften med våra sångarrangemang. Så coronan har inte påverkat jättemycket, även om den såklart påverkar oss också.

Sunniva Brynnel

PS: Ep:n Sommar kommer att få en uppföljare med den lämpliga titeln Vinter, med planerat släpp i december.


Fler recensioner

Annonser