Redaktionsbloggen

Kolonien ut på turné – se nya videon från kommande albumet här

9 mar 2022

Den 22 april är det till slut dags för kvartetten Kolonien att släppa sitt nya album Till skogen, deras första sedan Drömmarnas land från 2015 och det första som ges ut i samarbete med internationella skivetiketten Cumbancha – vilket vi skrev om här, förra sommaren.

I morgon torsdag släpps nya singeln Alla andra vars video vi premiärvisar på Lira.se redan i dag, så vi bad Arvid Rask, som skrivit texten till den, att berätta lite mer – se nedan!

Alla andra har en klatschig yta men rymmer uppenbart en djupare botten, vad handlar texten om egentligen?

– Ja, allt började med ett ett riff som uppstod under ett soundcheck, men landade i en sång om min kamp med utmattningsdepression, vilket trots att det är så vanligt kan vara svårt att tala om. Och att i en stund då känslan av att inte räcka till infinner sig, och man kanske behöver sammanhang och kollektiv uppbackning mer än någonsin, då är det lätt att i stället dra sig undan. Så man kan väl säga att det är en sång om behovet av gemenskap.

Berätta om inspelningen av videon!

– Det var en väldigt spontan grej faktiskt, Vi spelade in en annan video i Mohave Medias studio i Malmö – dom gör alla våra videor – och fick tid över och Mohave-gänget hade då den här idén liggande och vi tänkte, varför inte. Det hela gick väldigt snabbt och var väldigt kul vilket förhoppningsvis känns i videon också.

Vad tycker Cumbancha om att ni sjunger på svenska?

– De uppmuntrar det faktiskt. Som svensktalande är det lätt att tänka att det ska vara engelska internationellt men inom ”world”-scenen är det inte alls så upplever jag, och det är befriande. Det är kul att se statistik från Spotify där vår musik verkar gå hem väldigt i spansktalande länder av någon anledning. Jag tror det handlar mycket om vilken kontext musiken hamnar i.

Kolonien ger sig med start i morgon torsdag också ut på en turné som ska ta dem runt Sverige den närmaste tiden. Premiären som sker på Moriskan i Malmö följs av Kafé Deluxe i Växjö på fredag och sedan återupptas turnén i april med spelningar i Falköping, Gnesta, Järvsö, Rättvik, Bollnäs och Forsa.

Se alla turnédatum här.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser