! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Camilla Åström & Petra Haraldson tar sig an Karin Boye. Bild: Daniel Wirgård

Karin Boye i nya tolkningar på försenad födelsedagspresent

1 sep 2020

I höst är det 120 år sedan diktaren Karin Boye föddes, och på självaste födelsedagen den 26 oktober passar duon Petra Haraldson & Camilla Åström på att leverera en present i form av skivan Vapenlös, en musikalisk hyllning till ”en tidlös, drabbande, modig och passionerad poetsom de formulerar det själva.

De egna tonsättningarna framförs av dem själva på sång och dragspel respektive piano samt gästande musiker som Sofia Högstadius (fiol, altfiol), Anna Malmström (klarinett, basklarinett), Maria Skanselid (cello), Johan Bengtsson (kontrabas) och Malin Almgren (trummor).

En låt gör de dock helt a cappella, en sång de nu även gjort en video till och vi har äran att presentera här. Camilla berättar mer:
– Tonsättningen av Det namnlösa är inspirerad av Karin Boyes inläsningar av sina egna dikter, som finns i Sveriges Radios arkiv. Knastriga och fulladdade av inlevelse. Därför tänkte vi redan från början att den skulle vara a cappella. Det namnlösa ser jag som en dikt som handlar om att ha förtröstan i livet och vila även i det som känns svårt. Detta spår inleder också vårt album, som en introduktion och första kontakt med lyssnaren. Tonsättningen och videon – filmad av Daniel Wirgård – är en kärleksfull blinkning till Karin Boye och en inbjudan till våra lyssnare inför albumsläppet.

Patrik Lindgren

Annonser