! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Julgodis med Nick Lowe

3 dec 2016

Ibland går Lira-skribenternas entusiasm i taket. December 2016 är ett sånt tillfälle. I dagarna kommer nämligen Nick Lowes julshow till Sverige. Brittens så kallade Quality Holiday Revue når Nalen i Stockholm på söndag 4 december och Pustervik i Göteborg kvällen därpå.

Alltså: Nick Lowe ensam med en gitarr är en fullgod underhållning och vederkvickelse en helt vanlig afton. Men nu kommer mannen med ett kompband. Och inte vilket kompband som helst, utan det Nashvillebaserade Los Straitjackets. Detta surfsmurfiga band med mexikanska brottarmasker och instrumental gitarrmusik är som hämtade ur en Tarantino- eller Kaurismäki-film. I kombination med en låtsmed av Lowes kaliber torde det bli dynamit. (Jo, vi har naturligtvis kikat på Youtube och det är precis så fantastiskt.) Vi snackar ju trots allt en man som skrivit låtar som (What’s so funny ’bout) Peace, love and understanding och den Johnny Cash-förevigade The beast in me.

Jul, ja. Om ni drar i mina armar och ben och försöker få ur mig vilka julskivor jag håller närmast hjärtat kommer jag kanske att rapa ur mig den där uttjatade men ack så skräniga Phil Spector-samlingen, och självklart Atlantic Records fina Soul Christmas från samma 1960-tal. Men i modernare tider håller jag Nick Lowes nu tre år gamla album Quality Street som min stora favorit.

För ganska prick ett år sedan släppte Yep Roc liveplattan The Quality Holiday Revue Live som en Black Friday-special och det är just som den skivan låter som undertecknad hoppas att kvällarna i Sverige artar sig.

Vi lär dessutom få det bästa av två världar. Nick Lowe ensam – med även annat än jullåtar – och Nick Lowe med ett tungviktsband. Tack, tomten!

Timo Kangas

Annonser