! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Josefin Runsteen prisades som Årets nykomling. Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Josefin Runsteen årets nykomling bland jazzkatterna

15 okt 2019

Helt enligt gängse tradition ägnades Stockholm Jazz Festivals tisdag på klubb Fasching åt P2:s Jazzkattengala, anförd av konferencier Edda Magnason och med liveakter som Isabella Lundgren, Erik Söderlind och We Float.

Men huvudnumret var förstås utdelandet av de prestigefulla glaskatterna i olika kategorier. Liraredaktionen visade sig lika traditionellt ha gissat relativt uselt, men ett rungande rätt fick vi i alla fall, och det var att pianisten Joel Lyssarides tog hem Årets musiker – allt annat hade väl ärligt talat varit en jätteskräll.

P2 Jazzkatten 2019 Guldkatten: Elise Einarsdotter Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Guldkatten till Elise Einarsdotter Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Mer svårtippad var det lite extra glänsande hederspriset Guldkatten, som gick till mångsidiga pianisten och kompositören Elise Einarsdotter.

Årets grupp blev Johan Lindström Septett, som med rätta hyllats stort för den egenartade skivan Music for empty halls – i hård konkurrens gissar vi med trion Rymden.

Georg Riedel blev så Årets kompositör, vilket ju är svårt att hysa invändningar mot.

Sist den alltid lika intressanta kategorin Årets nykomling, som i år förärades Josefin Runsteen – en artist som hörts i de mest skilda sammanhang (ena dan med Per Texas Johansson, nästa med Mariam The Believer) och även de mest skilda roller: med fiol eller bakom slagverk, men också som kompositör och producent. Spännande val tycker vi!

Patrik Lindgren

Annonser