! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Faksimil av artikeln om Joel Lyssarides i Lira #4 2018. Den 15 december tar han emot J:son-stipendiet.

Joel Lyssarides utsedd till årets J:son-stipendiat

14 nov 2018

Den i Lira nyligen porträtterade sensationen (får vi nog börja kalla honom) Joel Lyssarides tilldelas årets J:son-stipendie.

J:son-stipendiet instiftades av bland andra Janne Schaffer efter Björn J:son Lindhs bortgång 2013 och går till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i hans anda. Det är nu fjärde året som stipendiet delas ut.

– J:son-stipendiet ger mig möjlighet att ägna en månad åt att på djupet studera Ravels Dapnis et Chloé. Jag är väldigt intresserad av orkestrering och har drömt om att någon gång få tid att fördjupa mina kunskaper i Ravels kompositions-, arrangerings – samt orkestrerings- och instrumentationsteknik för att på sikt kunna påbörja arbetet på min första egna klassiska pianokonsert, berättar Joel Lyssarides i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:
”J:son-stipendiet 2018 går till en musiker och kompositör som med en briljant hantering av sitt instrument, och i raffinerat samspel med sina medmusikanter, tar oss med i en virvlande crossover genom samtidens musiklandskap. För ett i sanning nyfiket och mångsidigt konstnärskap tilldelas årets stipendium pianisten Joel Lyssarides.”

Priset, en ej tillkännagiven summa pengar, delas ut i samband med en julkonsert med Janne Schaffer och Lasse Åberg den 15 december i Gustaf Vasa Kyrka i Stockholm.

Tidigare års stipendiater är munspelaren Filip Jers (2015), gitarristen Emmanuel Hailemariam (2016) och saxofonisten Elin Larsson (2017).

PL

Annonser