Redaktionsbloggen

Lennart Åberg Band på Stockholm Jazz Festival 2009. Bild: Bengt Nyman.

Jazznestorn Lennart Åberg är död

1 okt 2021

Saxofonisten, kompositören, arrangören, bandledaren och eldsjälen Lennart Åberg avled i går morse, 79 år gammal, meddelar hans dotter Lena Åberg Frisk.

”En monumental musiker, inspiratör och improvisatör, men också en drivkraft kulturpolitiskt och en kulturproducent av rang”, skriver kollegan Lina Nyberg och ringar därmed in de flesta av de sidor han nu hyllas för i jazzkretsarna på sociala medier.

Flera lyfter också fram hans humor och finurlighet som person, och hans generositet när det gällde att bjuda in yngre generationer i jazzlivet.

Lennart Åberg var mångårig medlem i och sedermera ledare för den under flera decennier tongivande Radiojazzgruppen, och var också en av grundarna för den mångfalt genreöverskridande kvartetten Rena Rama tillsammans med Bengt Berger, Bobo Stenson och Palle Danielsson.

Andra sammanhang han hördes i var Oriental Wind och George Russell Sextet och många minns kanske den utsökta självbetitlade duoskivan från 2003 med Bobo Stenson.

Lennart Åberg mottog en Grammis för den egna skivan 7: Pieces från år 2000 och belönades senare med utmärkelser som Jazzkatten, Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris och Lars Gullin-priset.

”Som ambassadör för jazzens plats i kulturlivet var han fenomenal”, skriver också Lina Nyberg, vilket tog sig uttryck i bland annat grundandet av jazzklubben Fasching i Stockholm, i Föreningen Sveriges Jazzmusiker, i Kungliga Musikaliska Akademien och med uppdrag för Kulturrådet.

Patrik Lindgren

Annonser