! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Klassisk klubb ser ut att bli historia. Bild: jazzhusmontmartre.dk

Jazzhus Montmartre stänger

3 sep 2020

Jazzhus Montmartre utvecklades till en av de riktigt legendariska jazzklubbarna i Europa. Den invigdes 1959 på Dahlerupsgade i Köpenhamn, och flyttade 1961 till Store Regnegade, innan klubben 1976 hamnade på en tredje adress och sedan åter öppnade på Store Regnegade 2010 efter att ha varit stängd i 15 år.

Jazzlegendarer som Dexter Gordon, Stan Getz, Miles Davis, Dizzy Gillespie och Chet Baker har beträtt scenen i Köpenhamn. Många kända liveskivor har spelats in på klubben. Också en rad världsmusikaliska storheter som Milton Nascimento, Gilberto Gil, Youssou N’Dour och King Sunny Adé har spelat där, liksom funk- och soul-stjärnor som James Brown och Gil Scott-Heron.

Nu meddelar Jazzhus Montmartre att alla konserter ställs in, och att de ansvariga siktar på att helt avveckla klubben. Klubbens ledning lämnade beskedet i ett pressmeddelande på dess hemsida igår. Den sista konserten, med Sinne Eeg Group, på Jazzhus Montmartre ägde rum i lördags.

2017 sköt Köpenhamns kommun till pengar för att säkra verksamheten på Jazzhus Montmartre. Nu räcker inte stödet från kommunen, då staten inte förmår stötta verksamheten med extrapengar. Verksamheten som har tagit stor skada av coronapandemin, och nuvarande riktlinjerna om 35 besökare är för snäva för en lokal med 85 sittplatser, enligt Jazzhus Montmartre.

De lämnar dock en liten öppning i dörren, i hopp om att kommunen eller någon annan finansiär ska träda in i sista minuten och rädda verksamheten.

Den skånske pianisten Jan Lundgren var sedan 2016 konstnärlig ledare för Jazzhus Montmartre.

Timo Kangas

Annonser