Redaktionsbloggen

Faksimil ur Lira #3 2023. Bilder: Christian Egefur

Jazzföreningen Nefertiti förlorade namnstriden, igen

21 dec 2023

Du kanske läste vårt reportage i Liras höstnummer om den segdragna namnstriden mellan Jazzföreningen Nefertiti och Jazzklubben Nefertiti AB, där de senare är köparna av konkursboet 2020 och de tidigare är själva arrangörsföreningen bakom.

Arrangörsföreningen förlorade rätten till varumärket i Tingsrätten och i dag kom domslutet från nästa instans, Patent- och marknadsöverdomstolen, som går på samma linje. Nefertiti AB, som alltså driver verksamhet i de gamla källarlokalerna, anses också här ha så kallad ”bättre rätt” till namnet, vilket innebär att Jazzföreningen Nefertiti inte bara måste byta namn utan även åläggs att betala motpartens rättegångskostnader, som nu är uppe i totalt 1,1 miljoner kronor.

I Lira-reportaget sa föreningens ordförande Lars Lidaräng så här:
”Om vi förlorar går föreningen i konkurs. Då är den borta. Då kör vi vidare med Jazz och potatis [namnet på en nybildad förening som i dag driver verksamheten, på bland annat Valand]. Vi har ändå bidragsförtroendet och vi har en organisation med ett fantastiskt kontaktnät. Så det är klart som fan att vi kan börja om på ett annat ställe med ett nytt namn. Det kommer ge sig.”

Göteborgs-Posten skriver idag om domslutet och citerar aktiebolagets Mattias Lundin, som förstås är nöjd och lättad, men ändå inte vågar slappna av helt. Arrangörsföreningen kan välja att överklaga till Högsta domstolen.

– Så kan det bli, och då tar det väl ännu ett par år innan allt är klart. Men vi är trots allt väldigt nöjda med att Patent- och marknadsöverdomstolen gick på vår linje. Vi har all anledning att fira idag, säger Mattias Lundin till Göteborgs-Posten.

Nära Lira kontaktar Jazzföreningen hälsar ordföranden Lars Lidaräng via mejl att de vill studera domen närmare innan de uttalar sig, men upprepar att ”verksamheten ju redan är säkrad i den nya föreningen Jazz och potatis som bedrivit traditionell jazzklubb nu i över ett år och ämnar så fortsätta med den tradition som byggts upp sedan 1978 av medlemmar och musiker.”

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser