Redaktionsbloggen

Maria João, Anna Lundqvist och Sun-Mi Hong. Bilder: Alexandre Cabrita, Magnus Bergström, IAMKAT.

Jazzfest med kvinnliga förtecken i dagarna två

29 apr 2021

När Stockholm Women’s International Jazz Festival nu hålls för tredje året höjs ribban ett par snäpp, i kaxigt trots mot pandemin. Mysiga men lilla Teaterstudio Lederman byts mot Konserthuset i Stockholm och det blir musikfest i dagarna två med inte bara svenska toppakter som Josefine Lindstrand, Susanna Risberg Band, Anna Lundqvist Quintet, Linnea Jonsson Quartet och Idka Jazz utan även internationella gäster som portugisiska Maria João, tyska Julia Hülsmann, isländska Sunna Gunnlaugs och sydkoreanska Sun-Mi Hong med kvintett.

Därtill arrangeras en stor, internationell konferens på temat gender i jazzen – ett panelsamtal som liksom alla konserter direktsänds från Konserthuset, fritt för allmänheten. Ett av ämnena är ”Gender Balance: numbers vs respect”, med innebörden att jämställdhet inte bara handlar om siffror utan även yrkesmässig respekt.

Festivalgeneral Silvia Sardeira kan inte välja vad hon ser fram emot mest i programmet, ”Allt faktiskt!”.
– Men som programansvarig är ett av mina fokus att festivalen i år presenterar ny svensk jazz. Vi jobbar ju inte bara gentemot svensk publik, svensk media och svenska arrangörer utan även internationellt, så det ska bli spännande att presentera dessa artister som för många är helt nya.

Hur mycket längtar du efter att få bjuda in livepublik?
– Jättemycket, för det går inte att jämföra den upplevelsen. Jag hoppas verkligen att vi ska kunna öppna Konserthusets dörrar den 27 och 28 maj, vi får se! Som arrangör är det frustrerande att erbjuda att ett så rikt program i enbart digital form. Men å andra sidan kan vi på det sättet nå vårt mål, att presentera det bästa av europeisk jazzmusik till så många som möjligt!

Mer information, exakt spelschema och länkar till sändningarna finns på Konserthuset Play och festivalens Facebooksida.

Patrik Lindgren

Annonser