Redaktionsbloggen

Mariam The Believer med ensemble framför röstverket The Wishing Well. Bild: Per Kristiansen

Jazzen sätter färg på Umeå

19 okt 2020

Stockholm Jazz har knappt hunnit plocka ner vimplarna när det är dags för Umeå att rulla ut sin jazzfestival – i år för imponerande 53:e gången i ordningen.

Upplägget är förstås aningen tillrättalagt med anledning av pandemin – scenerna är begränsade till tre, alla på Umeå Folkets Hus, och några festivalpass går inte att köpa.

Men nivån på programmet är sedvanligt hög med allt från vokaljazz med storbandsbackning till mer utmanande och gränsöverskridande musik och barnvänligt med gruppen Alice! däremellan.

Några urval: Bo Sundström och Lisa Nilsson turas om att fronta Norrbotten Big Band. Torbjörn Zetterberg kommer med hela sin supergrupp Den Stora Frågan medan röstkonstnären Sofia Jernberg hörs i duo med brittiske pianisten Alexander Hawkins.

Och på tal om röst: en av festivalens höjdpunkter lär onekligen bli Mariam The Believers nyskrivna röstverk The Wishing Well, framfört av en vokalensemble med några av de allra vassaste i gebitet (däribland Mariam Wallentin själv, Lindha Kallerdahl och nämnda Jernberg) plus keyboards, slagverk och ”ljuddesignern” Daniel Rejmer.

Allt smygstartar på onsdag med den numera traditionsenliga ungdomskonserten där Midgårdsskolans musikelever intar stora scenen och avslutas sent på lördag kväll, då Ida Sand med kvartett går på sista nattpasset kl 23.30.

Hela programmet finns här.

Patrik Lindgren

Annonser