Redaktionsbloggen

Spännande trion Sonny och Vargen är med och firar internationella jazzdagen på Valborg. Bild: Siri Wallentén

Jazzen firas med stafettkonsert på Valborg

19 apr 2021

Kanske håller en ny musikalisk tradition på att etableras på Valborg? Sedan 2011 är den 30 april officiellt den internationella jazzdagen, efter dekret av Unesco. Och i fjol, mitt under nyutbruten pandemi, gjorde för första gången det svenska jazzlivet en större gemensam kraftsamling i form av en webbsänd stafettkonsert.

Tillsammans med Knutpunkt, en av initiativtagarna till förra årets upplaga, är i år Riksförbundet Svensk Jazz med att samordna den nationella satsningen.

– Vi upprepar fjolårets koncept där konserter från olika delar av landet sänds i ett stafettliknande konsertformat. Från studion på Valand i Göteborg sänds hela programmet med konserter och samtal under eftermiddagen och publiken får digitalt ta del av konserter från Umeå i norr till Malmö i söder, säger Louise Nordgren, verksamhetsledare för Svensk Jazz.

Jazzfirandet pågår mellan 14:30–17:45 på Valborgsmässoaftonen och sänds via Knutpunkts Vimeo-kanal och på Svensk Jazz Facebooksida.

– Vi hoppas att många vill ha på sändningen i bakgrunden och höjer volymen när det passar dem. Det kommer inte gå att ta del av firandet i efterhand så det gäller att koppla upp sig där och då, säger Maria Rylander på Knutpunkt.

Första konserten blir från Umeå Jazzstudio där Jonas Knutsson presenterar sin trio New Orbits, och marscherar sedan vidare via Lerum (duon Anna Lundqvist & Jonas André), Härnösand (Jonas Öberg Trio med Henrik Gad), varpå Jazz i Malmö bjuder på kvartetten Autonomous, stockholmska Lupino Live presenterar trion Sonny och Vargen och Bollnäs Jazz Club smäller till med Malin Wättring 4.

Allt inramat av samtal från studion på Valand i Göteborg, Jazzföreningen Nefertitis nya hemmaplan.

Patrik Lindgren

Hela spelschemat:
14.30             Valand i Göteborg: Välkomna till Livestudion
14.40             Umeå Jazzstudio: New Orbits
15.10             Musik i Lerum: Anna Lundqvist & Jonas André
15.40             Öbacka Jazz & blues i Härnösand: Jonas Öberg trio med Henrik Gad
16.05             Från studion: Musikersamtal med Anna Lundqvist
16.15             Jazz i Malmö: Autonomous
16.45             Lupino Live Stockholm: Sonny och Vargen
17.15             Bollnäs Jazz Club: Malin Wättring 4
17.40             Valand i Göteborg: Avslutande ord från livestudion

Annonser