! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jonas Knutsson prisad. Bild: Viktor Gårdsäter

Jan Johansson-stipendiet till Jonas Knutsson

11 dec 2019

”Äntligen!” är väl den enda rimliga reaktionen inför nyheten att Jonas Knutsson tilldelas 2019 års Jan Johansson-stipendium … En saxofonist som alltid sökt sig fram i de frodiga gränstrakterna mellan jazzen och folkmusiken, alltid med ett jordnära tilltal och en luftigt lyrisk ton.

Ur motiveringen:

”… saxofonisten Jonas Knutssons gärning sträcker sig inte bara över lång tid, utan rör också vid några av musikens mest tidlösa kvaliteter. Hos honom hör vi ett hantverkskunnande och ett musikanteri, som alltid har varit liktydiga med hans artisteri på scenen som på skiva. Hans uttryck definieras av tonen och tonerna, fras för fras, med den djupaste förståelse för traditionerna men också tvärs över den gräns mellan jazz och folkmusik som även Jan Johansson korsade utan att någonsin stå i vägen för den skönhet och kreativa sanning som musiken ytterst bara kan förmedla i och genom sig själv. Må det vara en jazzstandard, en polska, en blues. Eller ett original av Knutsson, som rentav rymmer en nordisk motsvarighet till bluesen.”

Utdelningen sker den 18 juli i Jan Johanssons hemstad Söderhamn i samband med Världsarvsjazzen – en jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda.

Annonser