Redaktionsbloggen

Saxofonisten Jens Comén om betydelsen av sjulsmäss. Bild: Sandra Lee Pettersson

Jämtländsk advent med superensemble

23 nov 2022

I väntan på sjulsmäss är en julkonsert som turnerar i Jämtland under perioden 23 november till 3 december. Sjulsmäss är ett jämtländskt begrepp för dagen före julafton, och Hoven Drovens saxofonist Jens Comén berättar här om konserten som hämtar inspiration från detta lugn före stormen.

Medverkande musiker är Ellen Sundberg, Safoura Safavi, Triakel samt Hoven Droven och föreställningen har funnits sedan 2018 med ett kortare uppehåll under pandemin. 2020 gav de ut ett album med samma namn som föreställningen.

– Vi spelade i fjol men då turnerade vi inte. Då var vi bara i Östersund på samma scen och spelade för en begränsad publik. Det ska bli skitkul att åka ut på turné igen, vi har så trevligt med det här gänget, säger Jens Comén.

När vi talas vid över telefon har repetitionerna inför årets turné nyss kommit igång.

– Vi har med några förväntade julhits på repertoaren och vi sätter vår egen prägel på låtarna, så att det inte bara blir covers av det hela. Mer jul tycker jag till exempel blev väldigt bra, och Vintersaga som vi har gjort en vals av. Att landa i något eget och att ge julmusiken en egen touch känns jäkligt kul.

Jag är nyfiken på vad sjulsmäss egentligen innebär.

– Sjulsmäss är ett lokalt begrepp om dagen innan julafton, på kvällen när lugnet förhoppningsvis har lagt sig och julstöket tagit slut. När skinkan är ny och varm och som godast och det finns en förväntan. Julen är som bäst innan den brakar loss, skrattar Comén.
– Det är den stunden som är värd att fira lite extra och som vi försökt bygga en mytologi kring i konserten.

Vad tycker du själv om julen?
– Jag har blandade känslor! Allting blir lätt så … det ska stökas och köpas och man får dålig smak i munnen. Men samtidigt är det väldigt mysigt, faktiskt just när det är sjulsmäss och lugnet lägger sig och det är mörkt och levande ljus och julstjärna. Att hälla upp mörk julöl och göra en god macka då, det sitter djupt att det där är mysigt.

Är det skink- och senapsmacka du tänker på?
– Det är den jag ser framför mig. Eller möjligen en kalvsylta- och rödbetsmacka!

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #4 2022)

För speldatum och även andra utvalda julkonserter – se här!


Fler recensioner

Annonser