! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Indisk klassisk musik av världsklass i helgen

5 okt 2017

Till helgen är det dags för Stockholm Sangeet Festival, Sveriges största festival för indisk klassisk musik.

Vi tog ett snack med Moa Danielsson (bilden ovan, spelande santur), musiker men även producent för festivalen, vars huvudnummer i år är konserten med Grammy-belönade virtuosen Pandit Vishwa Mohan Bhatt som spelar sin egenhändigt konstruerade instrument mohan veena. Missa inte klippet nedan!

2007 var du med och startade Stockholm Sangeet – hur kom det sig?
– Vi var några musiker som spelade mycket indisk klassisk musik och vi kände att det saknades ett gemensamt forum i Sverige för de som var intresserade av den här musiken. Vi startade festivalen mest för att få någonstans att spela klassisk indisk musik, i ett sammanhang där musiken får ta den tid och plats den behöver. Sen har festivalen växt organiskt och från och med 2011 finns indisk klassisk dans också med på programmet.

Vilka kommer till festivalen, nu tio år senare?
– Det kommer många som har ett specialintresse i indisk klassisk musik – både indier boende i Sverige och svenskar. Det har blivit som en årlig högtid för alla som har nördat in sig på den musiken! Men sen kommer det också folk som är intresserade och vill kolla upp vad det här är för någonting.

Har du några nybörjartips för den som kommer till Stockholm Sangeet för första gången? Vad ska man lyssna efter?
– Framförallt ska man lyssna efter samspelet tycker jag. Man kan också fokusera på det rytmiska, eller på utvecklingen av ragan från starten till slutet och se det som en resa, eller helt enkelt bara på stämningen i en raga. Det där tycker jag är så fantastiskt med indisk klassisk musik, att man kan närma sig den på olika sätt och höra olika saker beroende på vilket perspektiv man tar. Eller så kan man försöka ta in allt på en gång!

Vilken artist ser du allra mest fram emot på festivalen?
– Pandit Vishwa Mohan Bhatt är ju årets stora bokning och det är otroligt att vi lyckats få hit honom. Han är en av de största inom indisk klassisk musik, en riktig stjärna och en extrem virtuos.

text: Sunniva Brynnel

Annonser