! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Impro-pionjärerna Iskra i ny bok och samlings-cd – och på scen

15 sep 2017

Iskra hör tveklöst till ett av den svenska musikhistoriens mest egensinniga band. En lika lekfull som allvarlig revolt mot all form av stelbenthet. Okammad improvisationsmusik av ett alldeles eget slag.

Eller, ”Bångstyrig musik med stort pulserande hjärta”, som ett av kapitlen heter i den nyutkomna boken Iskra – gränslös musik (Bo Ejeby Förlag), där musikgruppen och det 1970- och 80-tal den verkade i skildras av författaren Bo C Bengtsson.

Nu på lördag vankas det en liten releasehappening på Rönnells i Stockholm kl 14-16, där Bo C Bengtsson samtalar med några av Iskras medlemmar som även kommer att spela. Saken upprepas två veckor senare i Göteborg, den 29 september på Göteborgs litteraturhus.

Parallellt ges även en samling med samma namn ut digitalt, av Caprice Records. 13 spår och 81 minuter musik plockad mestadels från Iskras album men även några tidigare helt outgivna alster. Som den här tolkningen av Ornette Colemans klassiker Lonely woman, inspelad på jazzklubb Nefertiti i Göteborg 1976!

PL

Annonser