! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Imponerande bredd när folkmusikstudenter spelade upp

14 apr 2014

LÅT! – vårkonsert med Kungliga Musikhögskolans folkmusikstudenter, Kulturhuset, Stockholm, lördag.

En konsert med folkmusikstudenterna på musikhögskolan i Stockholm brukar alltid visa upp ett brett spektrum, så även denna vårkonsert. Här finns musik som knyter an starkt till traditioner men studenterna räds inte heller att ta ut svängarna och det tycks som om det pågår en hel del experimenterande i institutionens övningsrum.

På konsertprogrammet står traditionsmusik från Iran, flamenco som möter kurdisk musik och ett gäng egna kompositioner som ibland tangerar folkpop, men de allra flesta stycken är traditionella låtar från Sverige, Norge och Finland.

Samtliga studenter är förstås oerhört skickliga musiker eller vokalister, men det som imponerar mest är bredden i konsertprogrammet. Här finns traditionella dalalåtar framförda på tre fioler och en folkvisa sjungen av en vokalsextett, men också finländsk övertonssång, en 1600-talspsalm som fått ett jazzigt arrangemang och en svit med toksvängiga nyskrivna schottisar för två fioler och två altfioler.

En norsk folksång framförs mycket återhållsamt medan en annan görs i ett fascinerande arrangemang fokuserat på klanger, med röst, slagverk, basblockflöjt och kantele, där flöjten loopas och utgör en bordun under delar av låten.

Ensemblestyckena varvas med solostycken av sex studenter framförda på en liten sidoscen, där flera lite mer lågmälda instrument får utrymme att visa upp sig, och konserten avslutas med ett närmast minimalistiskt stycke för tio pizzicato-fioler.

Rasmus Klockljung

Annonser