Redaktionsbloggen

Hugo Löf kallas för ”en exceptionell talang." Bild: Wilhelm Hempel

Hugo Löf får årets Jan Wallander-pris

21 mar 2024

21-årige Hugo Löf, kontrabasist och student vid Kungliga Musikhögskolan, har utsetts till årets mottagare av Jan Wallander-priset. Under de kommande åtta åren kommer han därmed att få spela på en exklusiv kontrabas tillverkad 1830 i England.

Jan Wallander-priset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjlighet att under en längre tid använda ett högklassigt instrument – nämnda kontrabas övertas därmed från instrumentkollegan Josef Karnebäck som fick samma utmärkelse 2015.

Hugo Löf får priset för ”en häpnadsväckande virtuositet och fantasifull improvisation”.
– Det är otroligt roligt att få ta emot det här priset och få möjlighet att få spela på ett sånt här dröminstrument. Det ger ju ännu mer inspiration till att fortsätta utvecklas som musiker, säger Hugo Löf i ett uttalande.

Vinnaren utsågs av en jury bestående av kontrabasisterna Nina de Heney och Hans Backenroth samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH.

Kontrabasisten Martin Sjöstedt är adjunkt på KMH och har följt Hugo Löf under flera år. Han beskriver Löfs sätt att spela som naturligt men unikt.
– Redan från början har Hugo Löf visat att han besitter en exceptionell talang. Kanske en av de mest unika jag någonsin mött på KMH. Han har en virtuos teknisk briljans som de flesta kontrabasister bara kan drömma om. Dessutom har han en rytmisk uppfattning som är på absolut högsta nivå. Hugo är en musiker vi kommer höra mycket om på den internationella jazzscenen, säger Martin Sjöstedt.

Hugo Löf är född 2002 och uppväxt i en musikerfamilj i Piteå. Han började med elbas när han var tio år och har spelat kontrabas sedan han fick en i julklapp i årskurs sju. I dag läser han kandidatprogrammet i jazz på KMH och tar sin examen under våren. Hans examensarbete handlar om vad som händer med musiken när basen sätts mer i en solistroll.

Jan Wallanderpriset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser