! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Hoven Droven på turné med ny ep och nytt sound

13 sep 2017

Den folkrockande institutionen Hoven Droven är tillbaka med ny ep och en serie livespelningar, närmast imorgon torsdag på Fasching i Stockholm och på Katalin i Uppsala dagen därpå.

Hoven Droven släppte nyligen sin första studioinspelning sedan 2011 och ger sig till hösten ut på turné i Sverige och Danmark.
– Utgivningen är en ep som bara släpps digitalt. Och det kan jag själv tycka är lite svårt … Men det känns som att det är åt det hållet det bär i dag, berättar bandets fiolspelman Kjell-Erik Eriksson från hemmet på Fröson i Östersund.

De fyra låtarna på ep:n innebär ett nytt sound för Hoven.
– Vi har ju varit i olika faser. Vi har haft en fas där vi var väldigt hårdrockiga och en fas där vi var halv-akustiska. Låtarna på nya skivan påminner ganska mycket om varandra, de är lite lugnare. De är inte så mycket hårdrockiga, utan mer svängiga.

Musiken är durigt pop-rockig – ibland tung, ibland lätt, ibland med solig calypsokänsla. Ep:ns producent har en stor del i soundet och bör tillägnas ett par rader i tryck.
– Vi har jobbat med en kille som heter Johan Arveli, en ung, jäkligt duktig producent och musiker. Vi känner honom sen förr och Björn har jobbat mycket med honom.

Innan musiken når producentens magiska fingrar filar de fem medlemmarna i Hoven på musiken gemensamt.
– Vi spelar upp nya låtar för bandet och så testar vi olika saker. Ofta är det Björn eller Bosse som får till någon liten slinga som fäster fast och så börjar vi bygga därifrån.

Kjell-Erik Eriksson menar att den arbetsprocessen är lätt, nu efter trettio år som nära kollegor. Han delar också med sig av ett särskilt effektivt knep i replokalen – Hoven Drovens egna executive order.
– Vi testar allas idéer när vi repar. Det kan ta tid, och det är ganska skönt. Men, om någon säger ”jag älskar de här ackorden” – eller arrangemanget, eller melodin eller vad det nu kan vara – då säger vi alla ”okej, då kör vi så”. Det innebär att man inte får hålla på och använda ordet ”älska” hur som helst. Det kommer väldigt sällan.

Hoven är en tajt och kreativ skara, som fortfarande tycker det är kul att jobba tillsammans – bara de ser till att befinna sig på samma plats samtidigt.
– Jag blir förvånad att vi fortfarande gör så bra musik som vi gör och att det går ganska snabbt. Svårigheten med Hoven Droven är bara att få oss att träffas, att hitta utrymme i almanackorna!

text: Sunniva Brynnel
bild: Marléne Nilsén

Se fler livedatum på www.hovendroven.com

(Artikel ur Lira #4 2017 som kommer ut 14 september.)

Annonser