! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Hösten kommer – med indisk musik

26 apr 2016

Oktober kan tyckas ligga oändligt långt fram i tiden. Men Uppsalas internationella gitarrfestival ligger i framkant vad gäller planeringen. Anoushka Shankar är första namnet ut. Sitarvirtuosen kommer till stora salen i Uppsala Konsert & Kongress söndag 9 oktober. Det blir den enda konserten i Norden i höst för den femfaldigt Grammynominerade artisten.

En av dessa Grammynomineringar var för albumet Traces of you som släpptes 2013. På den samarbetar hon med sin halvsyster, sångerskan Norah Jones. Pappa Ravi Shankar gick bort några månader innan skivan blev klar och musiken på den är en hyllning till fadern.

Skivan följdes i fjol upp av albumet Home, där fokus ligger på indisk klassisk musik och raga. Nu i april är det så dags för Land of gold (lyssning nedan), Anoushka Shankars fjärde album på renommerade etiketten Deutsche Grammophon. De flesta låtarna är komponerade ihop med Manu Delago, som spelar hangtrumma och elektroniska trummor live.

Shankar föddes i London 1981 och växte upp på tre olika kontinenter – hon var lika hemma i London, Delhi och Kalifornien. Hon har följdriktigt ett varierat musikaliskt uttryck. På hennes skivor kan indisk klassisk musik möta jazz, flamenco, elektronika och västerländsk klassisk musik. Eller helt enkelt vara koncentrerad raga, som på Home.

Hon har samarbetat med artister som Herbie Hancock, Sting, Rodrigo y Gabriela, Lenny Kravitz, Karsh Kale, Eric Clapton, Buika, Nitin Sawhney och Joshua Bell. Men i Uppsala bjuds det på klassisk indisk musik med Shankar och hennes ensemble.

Den trettonde internationella gitarrfestivalen äger rum 6-9 oktober. Shankar är det enda offentliggjorda namnet hittills, men fler artister släpps under våren.

Timo Kangas

Annonser