! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Omar Souleyman öppnar festivalen Stockholm Music & Arts på fredag.

Högsommar i Festivalsverige

1 aug 2013

Festivalerna har ju avlöst varandra under hela sommaren, men nu känns det som att vi går in i en sista större urladdning när det gäller tunga arrangemang: klassiska Urkult i Näsåker drar igång i dag med artister som Kolonien, Dawda Jobarteh, Värttinä och Daniel Lemma. Samt Lirafavoriterna Kottarashky & The Rain Dogs – vilka känns som ett urtypiskt Urkultband. I andra ändan av landet inleds samtidigt Ystad Sweden Jazz Festival, med akter som Kenny Barron, Hugh Masekela och Omar Sosa.

I morgon startar även stora Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen som därmed följer upp fjolårets succépremiär med ett ånyo starkt program där Lirabekantingar som Billy Bragg, Mariam The Believer och Sofia Jannok trängs med bredare stjärnor som Prince och Regina Spektor. Och ni som ska dit: missa för guds skull inte öppningsakten Omar Souleyman, en riktig kultfigur som kommer med ny och på papperet lovande skiva till hösten.

Och nästa helg krockar giganten Way Out West (i år med en hel del Liramusik på programmet: Ravi Coltrane, Cheikh Lô, Ben Zabo och som en av de allra sista bokningarna Sousou & Maher Cissoko) i Göteborg med den svenska folkmusikens nya flaggskepp: Stockholm Folk Festival ute vid Hesselby Slott, där det faktiskt känns som att precis alla – och då menar jag verkligen alla – svenska folkakter av någon slags kaliber är inviterade. Den Fule, ODE, Cookies n Beans, Väsen, Eric Bibb, Limbohofvet, Sofia Karlsson, Valkyrien Allstars, Tarabband, Rydvall & Mjelva, Lena Willemark … Tja, ni fattar. (Men vänta nu: VAR ÄR EGENTLIGEN ALE MÖLLER?)

Lira kommer att vara på plats under festivalen med hela redaktionen och fler därtill. Missa inte vårt tält där det blir artistintervjuer, tävlingar och allmänt skönt häng!

Annonser