Redaktionsbloggen

Musikern Dom Flemons har gjort en spellista värd att kolla in. Bild: Timothy Duffy

Historien om svart country på 22 spår

27 mar 2024

Har du hunnit läsa reportaget om svart country i Liras vårnummer? Vår reporter Pierre Hellqvist berättar där hur svarta musiker och artister efter att ha varit med att forma countrymusiken sedan stängdes ute från skivkontrakt, scener och historieskrivning. 

Först på senare år har saker börjat förändras i grunden, och artister som Rhiannon Giddens, Allison Russell, Tré Burt, Brittney Spencer och Leyla McCalla hör till countryns och americanans självklara och främsta namn.

Ämnet är hett och häromdagen publicerade Dom Flemons, från de moderna pionjärerna i ämnet, Carolina Chocolate Drops, spellistan Black Country där han valt ut nya och gamla låtar ur katalogerna från Smithsonian Folkways, Blue Ridge Institute och Arhoolie Records.

Han skriver också en kort text om saken, och konstaterar att svart country inte längre är något obskyrt fenomen i marginalerna utan en självklar del av mainstreamkulturen.

Lyssna på spellistan här! (Apple-version här) Och förstås: om du inte redan prenumererar, gör det så kan du läsa reportaget!


Fler recensioner

Annonser