! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Heldag på temat Utanförskapets röster

5 apr 2016

Ibland belyses samtiden bäst av dåtiden. Som i projektet Utanförskapets röster.

Utanförskapets röster är ett forskningsprojekt som pågått mellan 2013 och 2015 med benäget bistånd av Statens kulturråd. De tre forskarna Stefan Bohman, Dan Lundberg och Karin Strand har studerat visor och sånger om livet i samhällets utkanter.

Det handlar om vardagen som arbetslös, tiggarvisor av blinda, och sånger om tillvaron bakom galler. Sånger som ofta inte ansetts tillhöra vistraditionen men som belyser musikens och sånglyrikens betydelse för olika utsatta människor och grupper. De tre vis-männen-och-kvinnan har grävt i Svenskt visarkiv. Där har de forskat i skillingtryck, inspelningar och intervjuer. Ett digert material som sträcker sig från mitten av 1800-talet ända fram till, ungefär, 1970-talets intåg.

Den 15 april presenteras forskningsprojektet på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. En heldag med föredrag, panelsamtal och levande musik, av bland andra Lucas Stark och Louise Hoffsten. Det är öppet för alla med fri entré, men föranmälan krävs – annars risker du att hamna utanför.

Timo Kangas

Länk till program och föranmälan

Annonser