Redaktionsbloggen

Bild: Viktor-André Boudassou Báez

Hedda Åberg klär diagnosen i toner

10 jan 2022

På sin debutskiva 368 dagar beskriver jazzvokalisten Hedda Åberg livet som kroniskt sjuk i den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns.

– Majoriteten av texterna skrevs under de första 368 dagarna från att jag fick min diagnos den 22 maj 2017. Sen gick det 368 dagar tills att jag stod på scen igen och sjöng musiken som jag hade skrivit under det året.

Musiken flödade tiden efter att Åberg fått diagnosen. Då var hon 22 år.
– Jag hade skrivit musik innan dess, men jag hade aldrig känt att det riktigt satt där det skulle. Men på grund av sjukdomsbeskedet var det något som förlöstes och det kom ut en massa musik. Texterna handlar mycket om att ha en kropp som inte tillåter mig att vara och göra allt som jag vill, att inte alltid kunna vara ung och naiv. Att hjärnan vill något och att kroppen vill något annat.

När Hedda Åberg fick diagnosen hade hon precis kommit in på Fridhems folkhögskolas jazzutbildning. Hon behövde i samma vända opereras för sin sjukdom, men kämpade sig igenom och klarade av utbildningen.

– Att fullfölja utbildningen var en milstolpe. Jag fick förstå att jag inte orkar studera i den takt som jag kanske hade önskat, eller prestera så som jag ville. Men det var väldigt skönt att känna att jag faktiskt gått utbildningen och klarat den! I slutet av det år då jag varit som mest sjuk fick jag ett kulturstipendium som Svalövs kommun delar ut tillsammans med Fridhem. Det kändes som ett bevis på att de såg att jag verkligen hade försökt.

368 dagar, som släpps 19 november, är en luftigt berättande skiva. I konvolutet finns utdrag ur Hedda Åbergs dagbok under året som skivan skrevs och hon väljer för sin egen och andras skull att vara öppen med sin sjukdom.

– Jag döljer inte att jag lever med Crohns. Jag hoppas att jag ska kunna hjälpa och trösta någon och att jag ska kunna vara en röst för de som inte orkar. För det gjorde inte jag heller i början. När jag själv fick diagnosen hade jag aldrig hört talats om sjukdomen och kände inte till någon som hade den.

Hedda Åberg hoppas också kunna öka allmänhetens medvetenhet om hur det är att leva med Crohns.

– Jag vill att gemene man som inte har de här problemen ska kunna få mer förståelse. Och belysa att det är så mycket i hela livet som påverkas. Inte bara på ett fysiskt plan utan också mentalt. Det påverkar både ens karriärsliv och sociala liv extremt mycket. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag ska komma på något och sen står jag i princip i dörren och inte kan gå för att jag helt plötsligt får jätteont i magen eller blir helt utmattad. Jag måste planera min tid för att orka, men samtidigt kan jag inte planera för att jag inte vet hur jag kommer må i stunden.

text: Sunniva Brynnel

Hedda Åbergs debutalbum 368 dagar släpptes 19 november.


Fler recensioner

Annonser