! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Härligt men långt med livefavoriterna Tedeschi Trucks

Tedeschi Trucks Band
Cirkus Stockholm 8 april

Äkta paret Susan Tedeschi och Derek Trucks frontar sitt stora tolvmannaband på detta deras första Sverigebesök. Hemmahörande i Jacksonville, Florida har de genom ändlöst turnerande byggt upp ett anseende som ett av de främsta livebanden. Ett väl tilltaget band med två trummisar, tre blåsare, tre körsångare, hammondorgel, bas och så paret Susan Tedeschi på gitarr och sång och Derek Trucks på huvudsakligen slidegitarr.

Detta är southern soul med mycket blues- och gospelrötter. Med influenser från Allman Brothers Band, Delaney & Bonnie och Joe Cockers Mad Dogs & Englishmen. En tight och avspänd ensemble. Varm atmosfär och spelglädje. Mera lagspelare än solister. Samspelta sedan gruppstarten 2010.

sbPubliken är med från första stund. Ett klart fokus kring det äkta paret som spelat tillsammans sedan 2002. Susan Tedeschi är en habil gitarrist och sångerska av format. En kraftfull stämma i tradition av Bonnie Raitt. Härlig attack i framförandet. Derek Trucks en fantastisk slidegitarrist, ytterligt smakfulla tonslingor. Uppvuxen som gitarrunderbarn och redan vid tidiga år spelande med Allman Brothers Band. Som fullvärdig medlem där från 1999. Men en blyg karaktär, ofta vänd från publiken stående nära hustrun som driver på bandet. Eller i ett hörn vid hammondorgeln. När hans slide och hennes vokala stämma löder ihop är det ljuvligt. De njuter av varandras spel och närhet.

dt
Bakgrundssångarna får kliva fram vid tillfälle och ösa på i soulig Sam & Dave-stil. Ett och annat mindre soloinpass från övriga, men lite mer av det kunde önskas. Kvällens höjdpunkt är Midnight in Harlem med vackert ensemblespel och indisk-influerat slidegitarrsolo av särklass. Mycket coverlåtar, udda val ur låtkatalog från Stills/Young, Bob Dylan, Ray Charles och Santanas Soul sacrifice. Härligt. Tre timmars konsert var dock lite i överkant.

text & illustationer: Martin Ehrling

Annonser