! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Maria Kannegaard Trio vann norska Spelemannprisen i kategorin jazz. Bild: Jazzland Recordings.

Här är vinnarna av norska Spellemannprisen

17 apr 2021

Vi är mitt i gala- och prissäsongen och igår var det dags får norska Spellemannprisen, som alltså inte är en folkmusikgala vilket namnet ju kan leda en till att tro, utan en något mer kvalitetsinriktad motsvarighet till vår breda Grammisgala.

Vilka vann då? Jo, jazzkategorin togs hem av Maria Kannegaard Trio, för det fina och spännande albumet Sand i en vik, där pianisten Kannegaard kompas av Ole Morten Vågan på kontrabas och Thomas Strønen på trummor. Värd att kolla upp:

Årets skiva inom folkmusik/traditionsmusik (som kategorin heter) blev Logne slåttar med relative nykomlingen till dragspelare Mads Erik Odde. Lyssna här!

Norsk country är, vilket vi ska komma in på djupare i Liras sommarnummer, en helt egen och blomstrande scen, och i den kategorin blev det trion Sweetheart som vann med sitt självbetitlade debutalbum i tuff konkurrens med Darling West, Malin Pettersen och Johan Berggren.

Kategorin viser gick till mäktiga folkpopbandet Valkyrien Allstars för skivan Slutte og byne.

Noteras kan också att tubaisten Daniel Herskedal tilldelades Tonos (Stims motsvarighet) komponistpris för skivan Call for winter. Herskedel lyfte vi fram i Liras vinternummer senast – ni som har tillgång till Liras arkiv kan läsa den texten här.

Och en annan Lira-bekanting, fritänkande gitarristen Hedvig Mollestad, vann den öppna klassen för skivan Ekhidna.

Vinnare i övriga kategorier finner ni här.

Patrik Lindgren

Annonser