! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Trion Kaja spelar live och online på Göteborg Folk Festival på lördag. Bild: Peter Lloyd

Häng med virtuellt på ett utsålt Göteborg Folk Festival

10 sep 2020

Imorgon drar den andra upplagan av Göteborg Folk Festival igång, inte riktigt som det från början var tänkt kanske, men likväl tre fullmatade dagar av folkmusik runt om i staden.

Invigningen sker på Folkmusikkaféet Allégården på fredagskvällen, med brokiga stororkestern World Wide Orchestra, kvartetten Furuhill och så flöjtduon Emma Johansson & Jonas Simonson.

Årets festival är ett hopslagning med Internationella Spelmansstämmans 10-årsfirande, och lördagens konserter hålls alla på dess hemmaplan Konstepidemin. Här blir det spelningar parallellt i två lokaler, för sittande publik i begränsat antal.

Det blir en kavalkad av namn som duomötet Bäckafall + Woodlands, Sousou & Maher Cissoko, kvintetten Saqi, trion Kaja, flamencoduon Ay Tarara med dansaren Pia del Norte – och så allra sist men verkligen inte minst Sara Parkman.

Biljetterna till bägge kvällarna är sedan länge slut, men en tröst är att konserterna från Konstepidemin kommer att liveströmmas digitalt – i två kanaler (!).

duo ruut

Estniska Duo Ruut sänder en exklusiv konsert online som en del av Göteborg Folk Festival.

Dessutom bjuder Göteborg Folk Festival på en serie konserter som enbart sänds online, från andra delar av världen.

Från ganska nära håll, Fengersfors i Dalsland, kan vi på fredagen höra kvartetten Oskar Reuter, Jonathan Larsson, Anna Larsson & Guro Kvifte Nesheim direkt från ett pågående residens på Not Quite.

På lördagskvällen blir det konserter från mer långväga håll. Först ut är den akadiska krafttrion Vishtèn, en drivande kraft i den frankofona kulturen i Kanada. Sedan följer det armeniska elvamannabandet TmbaTa Orchestra, som framför traditionella armeniska folkvisor i en egen samtida tappning.

Och sist får vi estniska Duo Ruut live från Tallinn, en spännande duo där vi hör Katariina Kivi och Ann-Lisett Rebane på varsin sida om en och samma estniska cittra.

Den avslutande söndagen ägnas helt åt en serie sessions – folkmusikjam – på mindre lokaler runt om i Göteborg. Varje session har ett tema: irländskt, Balkan, flamenco och förstås nordiskt, alla med utvalda sessionledare.

Lira kommer att vara på plats på lördagen och live-intervjua några av artisterna – detta kommer också att sändas live på nätet, så håll utkik – vi återkommer med exakta tider för dessa!

Redan imorgon fredag eftermiddag blir det dessutom ett direktsänt webbinarium, där ämnet ”livemusiken efter corona” kommer att avhandlas av en panel bestående av Karin Inde, Johan Red Top Larsson, Terese Anthin och så Liras egen Sunniva Brynnel. Det kommer att bli högintressant, så häng på kl 1400!

Länkar till webbsändningarna kommer att finnas på festivalens hemsida och Facebooksida.

Patrik Lindgren

Annonser