Redaktionsbloggen

Gatans musik i nya Lira

Tunnelbanan i New York är en hårdsvängande larmig konsertlokal. Resandefolkets musikanter har en lång historia av att verka i skymundan, nu försöker man rädda deras vistradition undan glömskan. Socialistpunkaren Billy Bragg har alltid varit något av en torgmötesagitator med elgitarr på magen.

Tre tunga reportage som vart och ett på sitt sätt berättar om musiken som en del av samhället i senaste numret av Lira.

Annars är det givetvis ett myllrande musikaliskt nummer vi försökt oss på i vanlig ordning:

  • Banjovirtuosen Béla Fleck spelar lika gärna med bluegrassens superliga som med Chick Corea eller reser till Afrika för att hitta föregångarna till hans eget instrument.
  • Klabbes Bank gjorde årets bästa jazzplatta 2009. Så tyckte i alla fall landets tyngsta kritiker. Nu är banken aktuell med en uppföljare och Liras chefredaktör Jonas Bergroth har träffat kapellmästaren Klas-Henrik Hörngren.
  • Emilia Amper är nyckelharpsvärldsmästaren som spelat omkull såväl Deep Purple-veteranen Jon Lord som skivbolagsnestorn Robert von Bahr. Det är svårt att tro det men först nu kommer hennes solodebut.
  • Greekadelia heter en av senare tids kometer på världsmusiklistorna. Vi har intervjuat upphovsmännen Kristi Stassinopoulou och Stathis Kalyviotis.
  • Norge har fostrat mängder fina lyriker i jazzfacket och vi har träffat det senaste stjärnskottet, skivaktuelle trumpetaren Eivind Lønning.

Vi får lära oss hur Mikael Augustsson blev kär i banoneonen, hur Martin Küchen gör musik av familjens mörka förflutna, 1600-talshistorien bakom låten La Bamba och oumbärlig trivia om Finlands nationalinstrument kantele. Till råga på allt har vi satt nytt Lira-rekord för antal recenserade plattor i ett och samma nummer – inte mindre än 154 stycken har våra flitiga recensenter tagit sig an denna gång.


Fler recensioner

Annonser