Redaktionsbloggen

Jazzvokalisten Somi tolkar Miriam Makeba på scen.

Fullspäckat på livescenerna i vår

5 jan 2023

Medan vi andra försiktigt börjat skaka av oss dammet från det långa fjolåret och de gångna helgerna har landets spelställen hunnit presentera sina program för konsertvåren 2023.

Och där finns förstås en hel del godbitar att se fram emot, från internationella stjärnor till spännande uppkomlingar.

Så var börjar vi? Om vi utgår från Liras egna listor över 2022 års viktigaste utgåvor (inom folkmusik respektive jazz) så har den som ännu inte upplevt den friskt fläktande duon Vågspel (årets trad-skiva) på scen en chans att göra det på Folkmusikkaféet i Göteborg 27 januari.

2022 års jazznykomling, Hannes Bennich, ger å sin sida en liten serie senkomna releasekonserter på bland annat Fasching, Victoriateatern och på Boogaloo i Norrköping.

Trion Eriksson/Myhr/Malmström lyfte vi också fram och de kan ses på Malmö Folk den 18 februari och dagen därpå i Tingsryd – utöver en rad spelningar på norsk mark.

Med på våra listor var även Ulrika Bodén och Sofia Sandén med projektet Sångsystrar, som man inte ska missa att kolla in på Folkmusikkaféet, Victoriateatern eller Stallet.

En stjärna som kom lite i skymundan i fjol, kanske för att vi vant oss vid den jämnhöga kvaliteten, var jazzpianisten Joel Lyssarides som kan höras på Nefertiti Valand och Fasching i början av mars.

Aktuell snart aktuell med ny skiva är jazzvokalisten Alexander Lövmark, som kommer att fira (det liveinspelade) albumet Little bird med konserter på Fasching och Nefertiti Hvitfeldtsplatsen den 19 respektive 26 januari.

Alldeles för lite irländskt nuförtiden, säger ni? Men då kan vi berätta att trion Quilty i mars ska ut på en intensiv jubileumsturné (25 år!) där de bjudit in fine Andy Irvine som special guest.

På americana-fronten noterar vi att nye kritikergunstlingen Caleb Caudle kommer till Skandinavien igen. Han inleder turnébenet på Folk & Rock i Malmö den 27 januari och kuskar sedan vidare till Älmhult, Oslo, Halmstad, Uppsala, Mariefred, Stockholm, Öland, Falkenberg och sist Köpenhamn. Turnéplan här.

Och om vi blickar vidare utåt så noterar vi en rad jazzvokalister med stjärnstatus på ingång – Stacey Kent kommer till Fasching i april, Samara Joy till Fasching och Nefertiti Hvitfeldtsplatsen kring månadsskiftet februari/mars, Robin McKelle kommer i mars med ny Ella Fitzgerald-platta i handbagaget till Fasching och Victoriateatern, dit också vår favorit Somi kommer samma månad med sitt Miriam Makeba-program Zenzile.

För lite bosniskt nuförtiden, säger ni? Men också till det finns botemedel. Sevdah-specialisterna i Divanhana kommer tillbaka till Sverige för spelningar på Victoriateatern och Kulturhuset Stadsteatern i mars, och i början av maj väntar veteranerna i Mostar Sevdah Reunion, på förutom nyssnämnda spelställen även Musikens Hus i Göteborg.

För lite afrikanskt och latin? Vad sägs om ökenbluestungviktarna Tamikrest i mars (Fasching och Musikens Hus), en av Malis främsta Samba TouréMoriskan i Malmö den 4 april, och den spännande Sahra Halgan från Somaliland, på Oceanen I Göteborg den 12 april.

Och i maj väntar två riktiga stjärnor i form av Angélique Kidjo (Uppsala Konsert & Kongress) och peruanska Susana Baca som betar av Stockholms Konserthus, Victoriateatern i Malmö och Skeppet i Göteborg 17-19 maj.

Allt detta förstås bara ett litet urval – vi kunde också ha nämnt artister som Tuuletar, Valkyrien Allstars, Mathias Eick, Amsterdam Klezmer Band, Gaye Su Akyol, Chris Potter, Christian McBride med Bohuslän Big Band, Cory Henry, Richard Bona

Text: Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser