Redaktionsbloggen

Frigg avslutade en intensiv första dag av Nordic Folk Alliance

21 apr 2022

Efter två inställda år är branschmässan Nordic Folk Alliance äntligen tillbaka i Göteborg och lokalerna runt Stigbergstorget fylldes av artister, bokare, agenter och annat löst folk med koppling till den nordiska folkmusikbranschen.

Aengus Finnan frän den nordamerikanska jättemässan Folk Alliance, denna nordiska avknoppnings moderskepp, höll ett synnerligen tankeväckande invigningstal på temat inkludering och ansvar. Vilka är vi som är här? Vilka är inte här? Och varför? Han talade om respekt, ansvar och självrannsakan. Att vara vaksam på ens egen blindhet och att vara medveten om vem som äger narrativet, det ramverk vi agerar inom, på vad som inte ryms eller passar in där. Om folkmusikbegreppet och den viktiga distinktionen mellan intent och impact – det vill säga att de bästa intentioner ibland kan leda galet.

Men också om vikten att värna den gemensamma kärleken till musiken – för det är ju den vi alla var här för. Och sen vara det bara att åka med. Tjugo officiella showcase-artister skulle visa vad de gick för på 25 minuter vardera, omväxlande på Skeppet och Musikens Hus. Plus ett antal ”off-showcase”-akter på den mindre kaféscenen.

Redan första dagen bjöd på en rad höjdpunkter – förstås, alla akter är nogsamt utvalda just för deras potential att slå brett och internationellt.

Bland de största intrycken på undertecknad gjorde öppningsakten Stampestuen, en kvartett som spelar gamla norska mördarballader och liknande i en sättning med drag av både norsk och keltisk och nordamerikansk folkmusik. Oerhört gripande sånger med den kristallklart sjungande Beate Børli Løkken, och tankarna flög ibland osökt till Emma Härdelin och Triakel. Nytt album på gång alldeles runt hörnet.

Den första dagens stora snackis var annars den isländske singer-songwritern Svavar Knútur som totalt trollband publiken med sin oemotståndliga mix av charmerande lufsig uppsyn med gitarr på magen, oerhört underhållande mellansnack av veritabel stand-up-kaliber och på det hans avskalade, vackra sånger på isländska, ibland med närmast Nick Drake-ska kvaliteter. Avväpnande!

Däremellan och efteråt fina framträdanden med artister som Lirabekanta Johanna-Adele Jüssi, trion Northern Resonance, danska energiknippet Víík, supercharmörerna i finska Pauanne och himmelskt vacker folk-ambient av dansk-färöiska Klingra.

Och så sist ut denna långa kväll en riktigt explosiv urladdning av finska septetten Frigg som ju … bara kör! Köttar. Wham bam liksom. Enkelt men extremt effektivt, tajt och maffigt och vi gick nog alla ut i den så underligt milda aprilnatten med pånyttfylld energi för ytterligare en intensiv dag av seminarier, möten och ännu mer konserter.

text & bild: Patrik Lindgren

Finska trion Pauanne in action.
Johanna-Adele Jüssi med trio spelade låtar från den imaginära Gaupdalen.
Northern Resonance fyllde Musikens Hus med sina klanger.


Fler recensioner

Annonser