! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Frifotad folkmusik, jazz och persiskt på Konserthuset

14 apr 2016

Göteborgs Symfoniker har ett spännande program den närmaste tiden. Folkmusiktrion Frifot i en unik konsert, persisk klassisk sång och förnämligt jazzbesök– där är blott några höjdpunkter.

Nyligen gjorde Anna von Hausswolff en bejublad konsert ihop med sitt band och symfonikerna på Konserthusets stora scen. Det kraftfulla, långa stycket Källan ikläddes en ny skrud av dirigent Hans Ek. Andra halvlek slog undan fötterna på den nästan fulltaliga publiken, med burrande orgeltoner, imponerande krumsprång i von Hausswolffs sång och ett perfekt avvägt bruk av orkestern.

Konserten ingår i GSO:s serie Popical, där nästa datum bjuder på Frifot. Den 13 maj ställer sig den svenska folkmusikens stjärntrio på Konserthusets scen tillsammans med musiker ur Göteborgs Symfoniker. Ale Möller, Per Gudmundson och Lena Willemark med ett dylikt komp lär bli en väldigt speciell engångsupplevelse.

Redan den 14-15 april kan den som befinner sig i Göteborg avnjuta Philip Glass konsert för två pianon och orkester, framförd av de franska systrarna Katia och Marielle Labèque. Systrarna har gjort sig kända för en musikalisk vidsynthet som inbegriper allt från jazz och flamenco till barockmusik och moderna tonsättare. Symfonikerna spelar dessa kvällar under den kända finske dirigenten Santtu-Matias Rouvalis ledning.

På måndag, den 18 april, kommer Weeping Willows för att spela på Konserthuset. Just nu är det osäkert huruvida de ständiga blåsarna Goran Kajfes och Per Ruskträsk Johansson kommer att medverka. Lira kan för övrigt avslöja att blåsarna i dag går in i Svenska Grammofonstudion i Göteborg för att inleda inspelningarna av ett nytt album med Goran Kajfes Subtropic Arkestra.

Den 29 april framträder Homayoun Shajarian, som räknas till en av de främsta persiska klassiska sångarna och även är en skicklig instrumentalist. Turnén är döpt till Chera rami (Why you left) och bjuder på en blandning av persisk klassisk och västerländsk musik. Shajarian har med sig en tolvmannaorkester, varav många kvinnliga musiker. Homayoun Shajarians pappa är Mohammad Reza Shajarian, ansedd mästare i den traditionella persiska sångtekniken. Homayoun har sedan barnsben studerat den persiska handtrumman tombak och senare även den orientaliska spikfiolen kamanche.

Fint jazzbesök blir det 9 maj av ingen mindre än Vijay Iyer från USA. En fantompianist som skriver stråkkvartetter och orkestermusik. Iyers musik kan betecknas som jazz, men kan lika gärna påminna om Steve Reich och Morton Feldman. Trio-cd:n Break stuff släpptes för lite mer än ett år sedan och hyllades unisont, bland annat med högsta betyg i amerikanska jazzbibeln Downbeat. Detta är ett av jazzklubben Nefertitis arrangemang i Konserthuset.

Lagom till sommaren kommer så Rickie Lee Jones på besök den 3 juni. Den nordamerikanska sångerskan har mycket att leva upp till om hon ska kunna matcha den magiska aftonen i Stockholm i oktober, som Lira rapporterade om här.

Timo Kangas

Annonser