! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Fredrik Kronkvist ut på vägarna med afrokubanskt kryddad jazz

11 okt 2017

Förra veckan släppte altsaxofonisten Fredrik Kronkvist albumet Afro-cuban supreme, och torsdag den 12 oktober rullar en rejäl turné igång med start i Finland och vidare ner genom Sverige med start i Sundsvall 16 oktober varpå allt avslutas i Köpenhamn den 28:e.

Skivan hämtar inspiration från klassiska håll, exempelvis John Coltranes klassiker A love supreme och Dizzy Gillespies cubop-stil.
– Väldigt sammanfattat kan man säga att cubop är stilen som Gillespie var med att skapa när han sammanförde bebop med afrokubansk musik. Charlie Parker var också lite inne på det där.

Dizzy Gillespie hade siktet inställt på att förena olika världar och människor i sin musik, och samma tanke ligger Kronkvist varmt om hjärtat. Under sin tonårstid fick han själv möjligheten att regelbundet spela med kubanska musiker som flyttat till hans hemstad Malmö.
– Att få se världen och få träffa så många typer av människor genom musiken är en fantastisk gåva, kanske den allra största! Att få vidga sina vyer och få ta del av andra kulturer.

På Afro-cuban supreme hörs följaktligen en brokig skara musiker; bland annat trummisen Jason Marsalis från New Orleans samt kubanska percussionisten Eliel Lazo.
– Jag har spelat med Jason Marsalis i tio år och vi har otroligt många gemensamma nämnare musikaliskt – alla våra referenser är av samma slag och vi har lyssnat på liknande artister. Eliel Lazo bor i Köpenhamn, och när jag första gången hörde honom kände jag att här finns det en virtuos conguero som faktiskt skulle kunna tänka sig att sätta sig in i min version av den här musiken och ta den till ett nytt ställe. Så vi startade vårt samarbete 2014.

Resten av musikerna på skivan fann Kronkvist på närmare håll: hustrun Miriam Aïda hörs på sång, Martin Sjöstedt på piano, samt Johnny Åman på bas. Även om planeringen kring projektet tog sin tid gick det rasande fort när bandet väl kom in i studion.
– På en dag lyckades vi få ner det mesta av materialet, tolv tretton låtar. Men så hade vi en dag till i studion och det var då det verkligen hände … Då laborerade vi med låtarna, lade på kör och gjorde mellanspel och loopar som vi använde för att binda ihop materialet på skivan. Den där extra tiden kickade igång en massa extra kreativitet.

text: Sunniva Brynnel
bild: David Pahmp

Hela turnéplanen finns på www.fredrikkronkvist.com.

OBS: Under Stockholm Jazz Festival 6-15 oktober erbjuder vi 100 kr rabatt på en helårsprenumeration av Lira. Mejla dina adressuppgifter till kampanj@lira.se så kommer tidning och faktura på posten. Ord pris 395 kr. Gäller endast inom Sverige.

01 Ettan_Cmyk.indd

Annonser