Redaktionsbloggen

Från rivig country till stillsam andakt – här är årets nya julmusik

22 dec 2017

Julmusik är en svår sak, med förmåga att framkalla de mest skilda reflexer. Verkligen hela skalan från varma tårar till kalla kårar.

Här har vi botaniserat lite bland årets nytillkomna skivor i julskivfacket – och kanske mest i de där lite lagom avlägsna hörnen.

Bland annat hittar vi en fin liten sak med duon My & Mats, Engström-Renman och Eriksson i efternamn, vars möjligen hurtfriska skivtitel God jul, god jul vägs upp av en avskalad och lågmäld samling mer och mindre klassiska julsånger i helt nya, egensinnigt lekfulla arrangemang.

br_johNågot mer finstämt och högtidligt blir det med Bröderna Johansson – alltså inga mindre än Jan Johanssons söner Anders och Jens. Dessa har tidigare oftast låtit höra om sig i hårdrockssammanhang, men på Stilla jul är det klassiska högtidsbitar på piano och kontrabas som gäller.

Och när vi är inne på det avskalat finstämda så hittar vi även duon Ray Aichinger & Mattias Nilsson, österrisk saxofonist respektive svensk pianist, som följer upp den tidigare julskivan Silent nights med den liknande Peaceful in dreams.

En viss tempouppväxling får vi med den engelska och enligt egen utsago gravt julälskande folksångerskan Kate Rusby, som just gett ut sitt fjärde julalbum. Det nya heter Angels and men och är väl värt att utforska!

Nästnamnen och landsmaninnan Katie Melua kom också med ett jul/vinter-album häromsistens, egentligen redan i fjol men en ny uppdaterade utgåva kom inför årets högtider. Det heter In winter och spelades in i födelselandet Georgien tillsammans med en mäktig kvinnlig kör.

martinNågot helt annat kom från svenske Martin Riverfeld (född Engström) och hans band The Wheels of Fortune som erbjuder finfina jul-ep:n A country rockin’ Christmas som förstås låter precis så!

Lite på samma spår men något mer eftertänksamt och akustiskt snurrar den i Lira redan omskrivna samlingsskivan Won’t be home for Christmas, med nyskrivna låtar av singers-singwriters som Elliott Murphy och Jude Johnstone.

Sista tipset blir ett intimt möte mellan norska både jazz- och folksångerskan Heidi Skjerve och Thomas Torstrup på piano och kyrkorgel, som tar ner allt på jorden med albumet Still. Innerligt och återhållsamt vackert. Eller som det står i skivutskicket: ”Eldgamle julesanger om fred på jord og fred i hjertet blir aldri utdatert…”

God jul från Lira!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser