! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bildkollage från när det begav sig, från Tunga Sakers Facebooksida.

Folkpop som du aldrig hört den förr – nu släpps de unika inspelningarna

24 maj 2021

Mats Wester, riksspelman på nyckelharpa, är främst känd för att ligga bakom gruppen Nordman vars crossoverframgångar varit enorma med start 1994.

Men flera år innan Nordman var påtänkt försökte Mats Wester sig på ett liknande projekt: vad händer när traditionell folkmusik möter modern teknik från popvärlden, med inslag av riktiga ljud från landsbygd och folkmusik?

– Jag upplevde att den svenska folkmusikscenen kunde förnyas och lättas upp lite, på samma sätt som många andra kulturers folkmusik som integrerats i den samtida populärmusiken, berättar Mats Wester.

Han fick med sig de gamla spelkamraterna Olov Johansson och Mikael Marin, som vi förstås känner igen från det då nyformerade Väsen.

Trion fick namnet Tunga Saker och förutom Olov Johanssons nyckelharpa och Mikael Marins viola gick de loss hårt med syntar och sequencers, och de samplade själva ljud från både instrument som mungiga och krumhorn och helt andra ljud ute i naturen.

Snart var ett antal låtar klara och de kontaktade en rad skivbolag, men intresset visade sig obefintligt och projektet lades snöpligt på hyllan.

På den hyllan blev tejperna liggande tills en dag för en tid sedan när Mats Wester gick igenom sitt arkiv och ramlade över dem igen.
– Jag lyssnade och förbluffades över hur fräsch och lekfull musiken fortfarande låter, säger Mats Wester.

Olov Johansson å sin sida berättar att han fortfarande blir full i skratt när han hör musiken.
– Musiken är rolig, lustfylld och lite knäpp!

De beslöt sig för att skaka liv i materialet och ger nu på egen hand ut de trettio år gamla Tunga Saker-inspelningarna som ett digitalt minialbum. Fem låtar präglade av rytmisk lekfullhet, ett tidsenligt syntigt sound av det tyngre, funkigare slaget, och till och med sång här och där.

Vi kan här dela med oss av en exklusiv förhandslyssning av låten Hörrö, som väl nästan borde skrivas med utropstecken!

Olov berättar att spåret är ett medley med en brudmarsch efter Byss-Calle samt en danslek efter samme legendariske spelman från Uppland.

– Melodierna spelas på nyckelharpa och viola. Resten av arrangemanget består av samtida popljud från syntar och samplers. Många av ljuden är autentiskt samplade av oss själva, bland annat  i norra Upplands skogar. Yxhugg, fallande träd, golvstamp, hammare mot städ och så vidare. Andra samplingar i låtarna är till exempel krumhorn, mungiga, koskällor och bronslurar.

Och ja, stundtals låter skivan som en mix av barska medeltida ballader, hårsvängande spelmansmusik och råbarkade syntrytmer som doftar både industri och barrskog.

Alla fem låtar släpps digitalt nu på fredag den 28 maj, och du kan följa trions nya äventyr via deras Facebook-sida.

Patrik Lindgren

Annonser