Redaktionsbloggen

Folkets hus i Älmhult i neonljusets sken. Bild: Martin Inger

Folkets Hus i Älmhult utsedd till årets jazzklubb

17 mar 2022

Riksförbundet Svensk Jazz delar sedan 2017 ut utmärkelsen Årets Jazzklubb och 2022 är det föreningen bakom Älmhults nyrenoverade Folkets hus som premieras.

Folkets hus Älmhult är ett strålande exempel på vad ideell kulturverksamhet betyder för ett levande och attraktivt samhälle. Genom jazzklubben presenteras högkvalitativ musik för Älmhults invånare. Trots pandemin har Folkets hus lyckats etablera en jazzklubb som redan fått stor uppmärksamhet. Det svänger om Älmhults nya jazzklubb på ett kreativt och attraktivt sätt, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.

Magnus Thuvesson är den drivande kraften i föreningen och är förstås glad över utmärkelsen.
– Vi är stolta och hedrade. Det är nästan exakt ett år sen vi bestämde oss för att starta upp i pandemin, först med 8 personer i publiken, sen 50, sen 120, sen fullsatt på 170. 32 konserter, 150 musiker, en festival och massor av härliga minnen, men vi har bara börjat! Jag delar detta med ett fantastiskt gäng här på Folkan som alla är rörda till tårar att det vi gör uppmärksammas nationellt, säger Magnus Thuvesson.

Lira besökte Folkets hus och dess högst ambitiösa festival – Älmhult Music & Arts – när den hade premiär i september förra året. Fyra välbesökta dagar av högklassiga artistbokningar, och vi kastar i väg en fråga till Thuvesson: Blir det en ny festival i höst?
– Ja! Men vi flyttar den till senare på hösten, 10-13 november blir det.

Motiveringen till Årets Jazzklubb lyder:
”I en tid då många tvingats ställa in har de startat upp. Den nya jazzklubben har satsat på kvalitet rakt igenom – från bokningar till konsertlokal, loger, ljud och ljus. Initiativet älskas av såväl publik som av landets främsta jazzmusiker. Med storartat engagemang från såväl anställda som ideella krafter skapas en välkomnande atmosfär som lockar en ny jazzpublik till en liten ort. En satsning värd all uppmuntran. Årets Jazzklubb är Folkets hus Älmhult.”

Priset delas ut under branschhelgen Jazzfesten som äger rum i Umeå i maj.

Patrik Lindgren

Annonser