Redaktionsbloggen

Floating Sofa Quartet med Esbjörn Hazelius. Stillbild ur film av Joen Bergenrud.

Floating Sofa Quartet bjuder in sångare i nytt projekt

13 maj 2022

Instrumentalgruppen Floating Sofa Quartet har börjat bjuda in sångare i sin musikaliska gemenskap, och passar i samma veva på att vidga definitionen av folkmusik.

Projektet heter Sofa songs och går ut på att kvartetten besöker singer-songwriters och folk/vissångare i Finland, Sverige och Danmark för att tillsammans spela in en livevideo.

Dessa har lagts ut på webben allt eftersom de skapats, och nu är det redan dags för den sjunde videon i ordningen – och Lira har glädjen att få hålla i premiärvisningen. Inbjuden sångare den här gången är ingen mindre än Esbjörn Hazelius och låten de tar sig är den klassiska historien och balladen Den bergtagna, en tragisk historia om Bergakungen och dennes tilltvingade olyckliga hustru vars tragiska öde skildras. Mötet mellan Floating Sofa och Esbjörn Hazelius spelades in på Historiska museet vid Lunds Universitet.

I Liras vårnummer berättade Malte Zeberg och Leija Lautamaja mer om Sofa songs-projektet.

Sofa songs breddar tolkningen för vad som är folkmusik. En singer-songwriter som har skrivit sina egna sånger är också folkmusik, säger Malte Zeberg.

Att inkludera sång har det funnits tankar på ett tag.
– Vilket instrumentalt folkmusikband har inte fått höra ”Det var fin musik, men kunde ni inte sjunga lite mer?”, skrattar Leija Lautamaja.

Tanken var från början att möta lokala sångare på de platser där kvartetten var på turné och hade en ledig dag. Sedan kom pandemin och Sofa songs blev ett projekt i sig, turné eller ej.

– Först hittar vi en sångare, sen hittar vi lokala ljudtekniker och en filmare på den platsen. Och en bra plats att spela in på i området. På det viset är det ett väldigt närodlat projekt, berättar Malte Zeberg.

Allt går ganska snabbt och lätt i produktionsfasen. Organiskt snarare än överarbetat verkar vara den musikaliska inställningen till musiken.

– Vi tar kontakt med sångaren och skickar kanske några idéer mellan oss innan vi besöker dem. I den fasen tänker vi väldigt lite på detaljer. Kanske några ackord och någon melodislinga som vi kan lägga till sången, men magin händer när vi träffas i verkligheten. Det är då vi får ihop allt. Och vi träffas vanligtvis samma dag som videoinspelningen eller dagen innan, så det måste gå snabbt att få ihop det, säger Malte Zeberg.

Hur ändras bandets sätt att spela när ni kompar sångare?
– Man måste känna musiken lite annorlunda när det är en sång. Varje kvartettmedlem måste lämna nog med utrymme för sången och texten. Mer egolöst spel, säger Leija Lautamaja.

Nio möten på video väntas det totalt – tre från varje land som kvartettens medlemmar själva är från. Bland de redan släppta videorna finns samarbeten med Izabelle Norén från Sverige och Lars Lilholt från Danmark. Senare under 2022 väntas även en digitalt utgiven skiva med ljudinspelningarna från dessa möten.

– Men det behöver inte sluta där. Om vi är på turné någonstans, har en ledig dag och känner någon sångare i närheten … varför inte fortsätta!

Text: Sunniva Brynnel och Patrik Lindgren

Floating Sofa Quartet består av Malte Zeberg (S), kontrabas, Leija Lautamaja (FI), durspel & tramporgel, Mads Kjøller Henningsen (DK), flöjt & säckpipa, Clara Tesch (DK), fiol.


Fler recensioner

Annonser